تخریب حد مشخصی از محیط زیست «افساد فی الارض» است | اسپادانا خبر
 
 
جمعه، 31 فروردين 1403 - 3:02

تخریب حد مشخصی از محیط زیست «افساد فی الارض» است

شماره: 18112
Aa Aa

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست ایران می گوید «از ۱۵۰ شهید و جان‌باخته دفاع از محیط زیست ۳۷ تن با گلوله و ۲۰ درصد با سلاح مجوزدار کشته شده اند».

محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه ایران؛
تخریب حد مشخصی از محیط زیست «افساد فی الارض» است

محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه ایران در نشست با مدیران سازمان حفاظت محیط زیست این کشور اظهار کرد:

هر آنچه که این محیط را تهدید کند به منزله تهدید سلامت انسان و سایر موجودات می‌باشد.

به گزارش اسپادانا خبر، او با تشریح اهمیت و ارزشی که در آموزه‌های دینی برای مقوله حفظ محیط زیست لحاظ شده است گفت:

برای کسانی که زمین و محیط زیست را تخریب و آلوده سازند مجازات‌های سنگینی درنظر گرفته شده است و بر مبنای دستورات شرعی و قانونی چنانچه این تخریب به حد مشخصی برسد عنوان «افساد فی الارض» بر آن صدق خواهد کرد. علاوه بر اصل ۵۰ قانون اساسی در برخی دیگر از اصول قانون اساسی و قوانین موضوعه نیز به نحوی از انحاء به موضوع مهم و حیاتی حفاظت از محیط زیست پرداخته شده است و همین امر گواهی بر اهمیت مقوله مذکور و توجه قانونگذار به آن است. مسئولان سازمان حفاطت محیط زیست با احصاء و اولویت‌بندی موضوعات و مسائل این حوزه و بر مبنای تعریفی که از مقوله محیط زیست دارند، می‌توانند بررسی‌های لازم را نسبت به ضرورت تنقیح، اصلاح و ایجاد قانون در حوزه محیط زیست به عمل آورند.

وی با اشاره به مسائل و موضوعات کلان و مهمی که باید پیرامون آنها در شورای عالی حفاظت محیط زیست اتخاذ تصمیم شود، برخی مسائل این حوزه از جمله مسئله ریزگردها را در زمره موضوعات بین‌المللی و منطقه‌ای دانست:

ضرورت دارد شورای عالی حفاظت محیط زیست حداقل سالی یک الی دو بار تشکیل جلسه دهد و میان دستگاه‌های مختلف در حوزه حفاظت از محیط زیست هماهنگی و هم‌افزایی ایجاد شود.

او با اشاره به سابقه ۶۰ ساله قانونگذاری در حوزه محیط زیست در کشور گفت:

مسائل و موضوعات مرتبط با محیط زیست صرفاً به قوانینی که تاکنون در این حوزه تصویب شده منحصر نشده و به یک دستگاه یا سازمان اختصاص ندارد.

وی گفت:

پس از حدود ۵ سال از تصویب «قانون هوای پاک» باید بررسی شود که چه میزان از مفاد این قانون عملیاتی شده است. چنانچه خیلی از بخش‌های قانون مزبور بر زمین مانده و اجرایی نشده ضرورت دارد یک آسیب‌شناسی در این رابطه از سوی سازمان حفاظت محیط زیست صورت گیرد و من در راستای اجرایی شدن‌کامل این قانون خطاب به سازمان بازرسی کل کشور نیز دستوراتی صادر خواهم کرد.

او اظهار داشت:

«آیا با اصلاحاتی که در قوانین مرتبط با محیط زیست صورت گرفته جایگاه و اختیارات سازمان حفاظت محیط زیست ارتقاء یافته یا خیر؟» آن مقداری که حافظه من از قوانین مرتبط با محیط زیست و اصلاحات آن یاری می‌دهد باید بگویم که در طول زمان جایگاه سازمان حفاظت محیط زیست ارتقاء پیدا نکرده است حال آنکه با توجه به اینکه مسائل حوزه محیط زیست نسبت به گذشته تغییر کرده و نوع و ابزار آلاینده‌ها متفاوت شده است لذا باید به تناسب این تغییرات جایگاه سازمان حفاظت محیط زیست نیز ارتقاء یابد و قوانین این حوزه نیز به‌روز شود.

محسنی اژه‌ای همچنین این سؤال را مطرح کرد که دو دهه اخیر، تخریب محیط زیست بیشتر از ناحیه دستگاه‌های اجرایی و وابسته به دولت ها صورت گرفته است یا مردم عادی و بخش خصوصی؟

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست ایران نیز در پاسخ به این سؤال اژه ای که «چه تعداد از شهدا و جان‌باختگان دفاع از محیط زیست کشور توسط شکارچیان دارای پروانه شکار و حمل‌کننده اسلحه مجاز کشته شده‌اند؟ گفت:

«از ۱۵۰ شهید و جان‌باخته دفاع از محیط زیست ۳۷ تن با گلوله کشته شدند و ۲۰ درصد از این میزان نیز با سلاح مجوزدار شهید شدند».

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان