مناطق آغ‌دام، قازاخ، کلبجار و لاچین به آذربایجان واگذار خواهد شد | اسپادانا خبر
 
 
پنجشنبه، 9 فروردين 1403 - 14:35

مناطق آغ‌دام، قازاخ، کلبجار و لاچین به آذربایجان واگذار خواهد شد

شماره: 11754
Aa Aa

نیروهای روسیه در قره‌باغ مستقر خواهند شد اما معترضان ارمنستانی خواستار استعفای پاشینیان شده و وارد ساختمان نخست‌وزیری این کشور شده‌اند.

در بیانیه مشترک روسیه، آذربایجان و ارمنستان اعلام شد؛
مناطق آغ‌دام، قازاخ، کلبجار و لاچین به آذربایجان واگذار خواهد شد

نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان اعلام کرد که توافقنامه ای را با سران روسیه و آذربایجان برای پایان دادن به جنگ در قره باغ امضا کرده است.

به گزارش اسپادانا خبر، پاشینیان تصریح کرد:

«این پیروزی نیست اما تا زمانی که شما اذعان نکنید که باخته‌اید، شکستی در کار نخواهد بود. ما هرگز اذعان نمی‌کنیم که باخته‌ایم و این آغاز عصر وحدت ملی برای ما خواهد بود.»

نخست وزیر ارمنستان ادامه داد: «تصمیم به توقف جنگ و آتش بس در قره باغ برای من و مردم ما من بسیار دردناک است».

 

پاشینیان 
نیکول پاشینیان

 

اظهار داشت: «من در برابر همه شهدا، سربازان، افسران، ژنرال‌ها و نیروهای داوطلب که با جانشان از سرزمین خود دفاع کردند، سر تعظیم فرود می‌آورم».

کاخ کرملین نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که ولادیمیر پوتین و الهام علی‌اف و پاشینیان بیانیه‌ای مشترکی را درباره آتش بس در منطقه قره باغ امضا کردند.

ولادیمیر پوتین در سخنانی گفت که طبق بیانیه مشترک، نیروهای حافظ صلح در منطقه قره‌باغ کوهستانی مستقر خواهند شد و آتش‌بس جدید، شرایط لازم برای حل بلندمدت بحران قره‌ باغ را فراهم خواهد آورد.

رئیس جمهور روسیه تاکید کرد که آتش بس جدید از بامداد امروز سه شنبه (10 نوامبر) به وقت مسکو وارد مرحله اجرا شده است.

الهام علی‌اف، زئیس‌جمهور آذربایجان نیز گفت:

«امروز روز تاریخی برای مردم آذربایجان است و من به این پیروزی افتخار میکنم.»

علی اف
الهام علی اف

 

وی در ادامه از رئیس جمهور روسیه و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه بابت حصول این توافق آتش‌بس تشکر کرد.

علی‌اف گفت که ترکیه و روسیه مشترکاً فعالیت‌های حفاظت از صلح در قره‌باغ کوهستانی را به عهده خواهند گرفت.

پوتین اما صرفاً به نیروهای روسیه اشاره کرد و اسمی از نیروهای ترکیه به میان نیاورد.

درگیری‌های نظامی میان نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان از ۶ مهرماه گذشته آغاز شده است و برغم این که با دخالت میانجیگران بین‌المللی سه بار توافق آتش بس میان طرفین حاصل شده، این درگیری‌ها بیش از یک ماه است همچنان با شدت ادامه دارد.

جمهوری آذربایجان در این مناقشه با تکیه بر اصل حفظ تمامیت ارضی خواستار پایان اشغالگری ارمنستان شده و از سوی دیگر طرف ارمنی با استناد به اصل «حق تعیین سرنوشت» خواستار به رسمیت شناخته شدن حقوق ارامنه در منطقه قره باغ شده است.

تجمع تظاهرات‌کنندگان مقابل ساختمان نخست‌وزیری ارمنستان

رسانه های ارمنستان از شکل گیری تظاهرات در برابر ساختمان نخست وزیری این کشور خبر می‌دهند.

معترضان ضمن مخالفت با توافق آتش‌بس، خواستار استعفای « نیکول پاشینیان»، نخست وزیر ارمنستان شدند.

رسانه‌ها می‌گویند معترضان ارمنستان وارد ساختمان نخست‌وزیری این کشور شده‌اند.

طبق مفاد این آتش‌بس مقرر شد هر دو طرف موقعیت‌های سرزمینی فعلی خودشان را به شکلی که در حال حاضر هست، حفظ کنند؛ این به معنی آن است که دستاوردهای نظامی به دست‌‌آمده برای جمهوری آذربایجان از زمان آغاز درگیری‌ها حفظ خواهند شد.

 ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اعلام کرد نیروهای حافظ صلح در منطقه قره‌باغ کوهستانی مستقر خواهد شد.

ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه اعلام کرد که آتش بس میان آذربایجان و ارمنستان از ساعت اولیه بامداد امروز سه شنبه به اجرا گذاشته می شود.

بیانیه پوتین به شرح زیر است:

1-    تمامی عملیاتهای نظامی متوقف می شود.

2-    سرزمینهای بازداشت شده در مناطق آغدم و گزاخ تا 20 نوامبر سال 2020 به آذربایجان بازگردانده می شوند.

3-    نیروهای حافظ صلح روسی در امتداد خط تماس در قره باغ و در امتداد دالان لاچین مستقر می شوند.

4-    مدت اقامت نیروهای حافظ صلح روسی در خاک 5 سال است.

5-    یک مرکز صلح برای نظارت بر آتش بس ایجاد خواهد شد.

6-    ارمنستان اتصال قره باغ با ارمنستان را تضمین می کند و همزمان کلبجر را تا 15 نوامبر و لاچین را تا اول دسامبر بازگرداند.

7-     آوارگان و پناهندگان به قره باغ و مناطق مجاور بازگردانده خواهند شد.

8-    تبادل اسرای جنگی و اجساد انجام خواهد شد.

9-    یک راهرو جدید از نخجوان به آذربایجان تحت کنترل روسیه افتتاح می شود.

 

مفاد توافق آتش‌بس

طبق مفاد این آتش‌بس مقرر شد هر دو طرف موقعیت‌های سرزمینی فعلی خودشان را به شکلی که در حال حاضر هست، حفظ کنند؛ این به معنی آن است که دستاوردهای نظامی به دست‌‌امده برای جمهوری آذربایجان از زمان آغاز درگیری‌ها حفظ خواهند شد.

متن کامل بیانیه مشترک روسای جمهور روسیه، جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان به شرح زیر است:

-ما روسای جمهوری آذربایجان، نخست‌وزیر جمهوری ارمنستان و رئیس‌جمور فدراسیون روسیه موارد ذیل را اعلام می‌کنیم:

۱- آتش‌بس کامل و توقف کامل عملیات‌های نظامی در مناطق درگیری در قره‌باغ کوهستانی از ساعت ۰۰:۰۰، ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰ به وقت مسکو اعلام خواهد شد. جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان که از این به بعد به عنوان «طرف‌ها» مورد اشاره قرار خواهند گرفت مواضع سرزمینی خودشان را حفظ خواهند کرد.

۲- منطقه آغ‌دام و اراضی جمهوری آذربایجان در منطقه قازاخ که تحت سیطره جمهوری ارمنستان بود، از تاریخ ۲۰ نوامبر به آذربایجان واگذار خواهد شد.

۳- گروهی از نیروهای صلح‌بان فدراسیون روسیه شامل ۱۹۶۰ پرسنل نظامی، ۹۰ نفربر زره‌پوش، ۳۸۰ خودرو و تجهیزات ویژه در طول منطقه تماس قره‌باغ کوهستانی و در طول کریدور لاچین مستقر خواهند شد.

۴- استقرار نیروهای صلح‌بان فدراسیون روسیه، به موازات عقب‌نشینی نیروهای مسلح ارمنستان صورت خواهد گرفت. مدت زمان استقرار نیروهای حافظ صلح روسیه ۵ سال خواهد بود و این مدت به طور خودکار برای ۵ سال بعد تمدید خواهد شد، مگر آنکه هر کدام از طرفین ۶ماه قبل از انقضای این دوره، قصد خود را برای انقضای این بند اعلام کند.

۵- به منظور افزایش اثربخشی فرایندهای کنترلی بر روی اجرای توافقات توسط طرف‌های درگیری، یک مرکز آشتی برای نظارت بر آتش‌‌بس تشکیل خواهد شد.

۶- جمهوری ارمنستان منطقه کلبجار را تا ۱۵ نوامبر ۲۰۲۰ و منطقه لاچین را تا ۱ دسامبر ۲۰۲۰ تحویل جمهوری آذربایجان خواهد داد و کریدور لاچین را تا عرض ۵ کیلومتر پشت سر خواهد گذاشت. این اتصال قره‌باغ به ارمنستان را تضمین می‌کند. این مسئله بر وضعیت شهر شوشا هم موثر خواهد بود. طبق این توافق، طی سه سال آینده، برنامه‌ای برای احداث یک مسیر جدید حمل و نقل در طول کریدور لاچین مشخص خواهد شد. این مسیر، ارتباط بین استپاناکرت و ارمنستان را میسر خواهد کرد. جمهوری آذربایجان، ایمنی تردد شهروندان، خودروها و کالاها در طول کریدور لاچین در هر دو جهت را تضمین می‌کند.

۷- آوارگان و پناهندگان داخلی باید تحت نظارت دفتر کمیسارریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به خاک قره‌باغ و مناطق همجوار برگردند.

۸- اسرای جنگی و سایر بازداشت‌شدگان و اجساد افراد کشته‌شده مبادله خواهند شد.

۹- تمامی محورهای مواصلاتی اقتصادی و حمل و نقل در منطقه رفع انسداد شده‌اند. جمهوری‌ ارمنستان به منظور سازمان‌دهی تردد بدون مانع شهروندان، خودروها و کالاها در هر دو جهت، ارتباطات حمل و نقلی بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را فراهم می‌کند. کنترل ارتباطات حمل و نقلی تحت کنترل سرویس خدمات مرزی FSB روسیه خواهد بود.

۱۰- با توافق طرفین، ساخت محورهای حمل و نقل جدید برای متصل کردن جمهوری خودمختار نخجوان به مناطق غربی آذربایجان انجام خواهد شد.

 

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان