«مادی»های اصفهان ثبت ملی شدند | اسپادانا خبر
 
 
دوشنبه، 26 خرداد 1404 - 13:55

«مادی»های اصفهان ثبت ملی شدند

شماره: 27797
Aa Aa

مادی در لفظ فارسی قدیم به معنای مجرای آبی بوده که از رودخانه کوچکتر و از نهر بزرگتر است. این واژه در گویش اصفهانی به نهرهای فراخ و گشاده‌ای گفته می‌شود که برای آبرسانی از رودخانه زاینده رود به اطراف این شهرستان منشعب شده است.

معاون اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان خبر داد؛
«مادی»های اصفهان ثبت ملی شدند

معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان از ثبت پرونده «مادی‌ها، دانش بهره‌برداری از زاینده رود» در فهرست آثار میراث ناملموس کشور خبر داد.

به گزارش اسپادانا خبر، سید روح‌الله سیدالعسگری اظهار داشت:

این دانش و میراث ناملموس اصفهان اشاره به شیوه بهره‌برداری از زاینده رود جهت مصارف کشاورزی از طریق شریان‌های منشعب از آن یعنی همان مادی دارد. سابقه مادی‌ها به دوران باستان بازمی‌گردد و نشان‌دهنده دانش و حق‌آبه‌داری مردم این منطقه است که در اسناد تاریخی از جمله طومار شیخ‌بهایی نیز به آن پرداخته شده است. در زمان حاضر حدود ۳۰۰ کیلومتر مادی در شهر اصفهان قابل استفاده است که مهم‌ترین این شریان‌ها، مادی نیاصرم، مادی فرشادی، مادی فدن، مادی نایج و شایج و مادی ناجوان است. د: مادی نیاصرم پیشتر به عنوان یکی از طولانی‌ترین مادی ‌های اصفهان به دلیل گستردگی حریم و جایگاه خاص آن در فهرست آثار ملی ثبت شده است. همچنین به همراه این اثر ۲۴ اثر دیگر استان در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت ملی شد. پرونده‌ این آثار مورد تحقیقات وسیع میدانی قرار گرفته و شهرستان های مختلف اصفهان را از شمال تا جنوب و غرب شامل می‌شود.

وی افزود:

از جمله این پرونده‌ها می‌توان به مهارت پخت «کباب مشتی اصفهان»، شیرینی «لوز اصفهان»، غذای «خینگالی» و شیرینی «چورج خَلا» مربوط به قوم گُرج در شهرستان فریدون‌شهر و آهنگری در شهرستان سمیرم اشاره کرد.

سیدالعسگری اضافه کرد:

آیین برگزاری سوم امام حسین (ع) در شهرستان سمیرم، پخت «آش کلوچی» نجف‌آباد و «آبگوشت دوگوله» خوانسار از جمله دیگر موارد ثبت شده در فهرست ملی میراث ناملموس کشور است.

به گفته سیدالعسگری همچنین آیین «آش اسفندی» روستای اسحق‌آباد، آیین «کُرده به کوه» روستای ورکان، آیین «گُل غلطان» شهرستان کاشان، آیین «دو طفلان مسلم» روستای ویدوجا، آیین «ذوالجناح گردانی» کامو، مهارت «سیاه دوزی» کاشان و بازی بومی محلی «چَن بریکی» روستای چالقره هم که از مجموعه میراث معنوی شهرستان کاشان هستند، در فهرست ملی آثار ناملموس قرار گرفتند.

معاون میراث فرهنگی استان اصفهان با بیان اینکه با این ثبت جدید، تعداد پرونده‌های میراث ناملموس استان به ۲۳۷ عدد می‌رسد، تاکید کرد: اصفهان پیشتر در زمینه میراث فرهنگی ناملموس، با ۲۱۳ پرونده ثبت شده، رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده بود و حالا این شمار آثار، افزایش یافته است.

مادی در لفظ فارسی قدیم به معنای مجرای آبی بوده که از رودخانه کوچکتر و از نهر بزرگتر است. این واژه در گویش اصفهانی به نهرهای فراخ و گشاده‌ای گفته می‌شود که برای آبرسانی از رودخانه زاینده رود به اطراف این شهرستان منشعب شده است.

 

منبع| ایرنا

 

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان