۹٫۳ میلیون خانوار یارانه بگیر ایرانی فقیر هستند | اسپادانا خبر
 
 
شنبه، 17 آذر 1403 - 20:56

۹٫۳ میلیون خانوار یارانه بگیر ایرانی فقیر هستند

شماره: 17569
Aa Aa

۱۳٫۹ میلیون خانوار در طبقه متوسط قرار دارند.خانوارهای برخوردار نیز به دو دسته کارمندان دولت (۱۹ درصد از کل) و غیرکارمندان تقسیم می‌شوند.

معاونت رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران؛
۹٫۳ میلیون خانوار یارانه بگیر ایرانی فقیر هستند

بر اساس اعلام معاونت رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران از مجموع ۲۴ میلیون و ۹۰۱ هزار و ۶۹۶ خانوار ایرانی یارانه‌بگیر، ۳۸ درصد فقیر، ۵۵ درصد متوسط و ۷ درصد برخوردار هستند.

به گزارش اسپادانا خبر و به نقل از ایسنا، در آخرین اطلاعات آماری این وزارتخانه درباره وضعیت معیشتی خانوار ایرانی که در اسفندماه ۱۴۰۰ تحت «دسته بندی معیشتی خانوارهای ایرانی بر اساس پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان» منتشر شده آمده است:

در پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان، اطلاعات درآمدی و معیشتی از جمعیت ۷۷٫۴ میلیون نفر یارانه بگیر در کشور جمع‌آوری شده و براساس این اطلاعات یک دسته بندی از خانوارها صورت گرفته و خانوارها براساس وضعیت درآمدی به سه گروه فقیر، متوسط و برخوردار تقسیم شده اند.

  •  

خانوارهای فقیر، خانوارهایی هستند که دو شرط از سه شرط زیر را داشته باشند:

-عضو پنج دهک اول

-تحت پوشش نهاد حمایتی

- فاقد درآمد ثابت

با این سه شرط حدود ۹٫۳ میلیون خانوار فقیر شناسایی شده‌اند. با وجود آنکه خانوارهای تحت پوشش نهاد حمایتی به طور متوسط در دهک پایین‌تری قرار داشته و سایر متغیرهای اقتصادی آنها نیز پایین‌تر از خانوارهای فقیر غیرتحت‌پوشش است اما به لحاظ برخورداری از بیمه پایه درمان وضعیت بهتری دارند.

  •  

تعداد ۱۳٫۹ میلیون خانوار در طبقه متوسط قرار دارند که براساس نوع شغل قابل طبقه‌بندی بوده و به پنج دسته زیر تقسیم می شوند

- کارکنان و مستمری بگیران دولت (۲٫۲ میلیون خانوار، ۱۵٫۸ درصد از کل خانوارهای متوسط)

- کارگران و مشاغل خصوصی (۶ میلیون خانوار، ۴۳٫۳ درصد از کل خانوارهای متوسط)

- بازنشستگان (۲٫۴ میلیون خانوار، ۱۷٫۳ درصد از کل خانوارهای متوسط)

- فاقدین درآمد ثابت (۳ میلیون خانوار، ۲۱٫۷ درصد از کل خانوارهای متوسط)

- تحت پوشش نهادهای حمایتی (۲۷۷ هزار خانوار، ۲ درصد از کل خانوارهای متوسط)

کارمندان و مستمری بگیران دولت از امنیت و پایداری شغلی بالاتری برخوردار بوده و کمتر از سایر گروه ها تحت تأثیر شوک‌ها و رکودهای اقتصادی قرار می‌گیرند و به طور معمول تحت هر شرایطی حقوق و مستمری ثابت را دریافت کرده و سالیانه افزایش در حقوق و دستمزد دارند بنابراین سیاست‌های متناسب با این گروه متفاوت از سایر گروه‌ها خواهد بود.

پس از کارمندان دولت، کارگران و مشاغل خصوصی که شغل رسمی دارای بیمه دارند به لحاظ امنیت شغلی قرار دارند. این گروه هرچند از شوک‌های اقتصادی متأثر می‌شوند اما حداقل در صورت از دست دادن شغل می‌توانند تحت پوشش بیمه بیکاری قرار گیرند.

بازنشستگان (به جز بازنشستگان دولتی) در مرتبه بعدی قرار دارند. این گروه به لحاظ امنیت شغلی وضعیت مناسبی دارند اما از یک طرف به علت ویژگی‌های سنی نیازمند برنامه‌های حمایتی ویژه هستند و از طرف دیگر امکان افزایش درآمد در این گروه نسبت به سایر گروه‌ها به سختی میسر است.

در مرحله دیگر، فاقدین درآمد ثابت قرار دارند. در این گروه هم افراد با درآمد نسبتا بالا قرار داشته و هم افرادی با درآمد پایین‌تر اما ویژگی یکسان همه آنها این است که به شدت تحت تأثیر شوک‌های اقتصادی قرار داشته و امنیت شغلی بسیار پایینی دارند.

گروه آخر تحت پوششین نهاد حمایتی  هستند. تعداد اندکی خانوار هستند که تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار دارند اما به نظر می‌رسد به لحاظ درآمدی جزو دسته‌بندی فقیر قرار نمی‌گیرند و از این رو لازم است تا آزمون وسع مجدد صورت گیرد.

  •  

خانوارهای یارانه بگیردهک دهم در گروه خانوارهای برخوردار قرارگرفته‌اند. خانوارهای این گروه به دو دسته کارمندان دولت (۳۲۷ هزار خانوار و ۱۹ درصد از کل خانوارهای برخوردار) و غیرکارمندان دولت (۱٫۳ میلیون خانوار و ۸۱ درصد از کل خانوارهای برخوردار) تقسیم می‌شوند. سیاست متناسب با این گروه حذف از دریافت یارانه نقدی و در اولویت قرار گرفتن پرداخت مالیات بر مجموع درآمد شخصی است.

دهک‌بندی در پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان براساس شاخص‌هایی چون دارایی‌ها، حقوق، بیمه، سفر خارجی، مالکیت خودرو و منزل و میانگین واریز سالانه به حساب سرپرست و اعضای خانوار در سالهای ۹۵ تا ۹۸، تراکنش خرید بانکی در سال های ۹۸ و ۹۹ انجام گرفته و براساس آن جمعیت یارانه بگیرها به ۱۰ قسمت تقسیم شده است. دهک اول ۱۰ درصد جمعیتی است که کمترین برخورداری از شاخص‌های فوق را داشته و دهک دهم ۱۰ درصد جمعیتی است که بالاترین برخورداری را داشته است.

برچسب ها: 
نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان