به صلاح است به حرف مردم گوش کنیم
سید حسن خمینی در دیدار با اعضای تحریریه پایگاه خبری «بیان فردا» اظهار کرد:
بر اساس عقلانیت، بهترین و کمهزینهترین روش این است که نظر اکثریت ملاک باشد.
به گزارش اسپادانا خبر و به نقل از جماران، او ادامه داد:
اکثریت «ملاک حقیقت» نیست بلکه اکثریت «ملاک اطاعت» است یعنی این طور نیست که هرچه مردم میگویند درست باشد. در مقام عمل و در حکومتداری بهتر این است که به حرف مردم گوش کنیم چون حداقل سود آن این است که شیوه کمهزینهتری است و شاید بتوان گفت که خطای آن از نقطۀ مقابلش کمتر است. عقلانیترین روش اداره کشور «دموکراسی اکثریت محور» است که از صندوقهای رأی درمیآید و راههای دیگر، خطاها و هزینههایی به مراتب بیشتر دارند. سوال بعدی این است که آیا هر چه از این روش در میآید، درست است؟ نه! راه حل چیست؟ این است که شما دوباره بیایید و دوباره با مردم صحبت کنید. شما بیایید نظر خود را بدهید تا مردم به شما رأی بدهند اما اینجا اشکال کاملاً وارد است که گروههایی هستند که نمیگذارند این روش محقق شود. اگر کسانی هستند که نمیگذارند بخشی از جامعه وارد این رقابت سادۀ سالم در انتخابات بشوند کارشان به دور از عقلانیت است و روش دیگری را جایگزین دموکراسی و حاکمیت اکثریت مردم کرده اند. در این صورت فواید دموکراسی که همان هزینههای کمتر است به دست نمیآید. با فرصت ندادن به بخشهایی از جامعه در انتخابات ها حذف شدگان نمیتوانند خرد خودشان را در جامعه نشان دهند و جامعه از آن محروم میشود.
وی در خصوص وقایع اخیر ایران گفت:
در شرایط تلخ و حساس ۵۰ روز اخیر هم که شاهد اعتراضات و اتفاقات ناگواری در سطح کشور بوده ایم باز هم باید به این نگاه توجه کنیم که چارهای جز حاکم کردن عقلانیت و در پیش گرفتن رویکردهای «راه حل محور» نداریم. در جا زدن در تلخی ها-هرچقدر هم آن تلخیها عمیق و تکان دهنده باشند-دردی را درمان نمیکنند و در این میان رسانهها وظیفه بسیار خطیری را بر عهده دارند. رسانههای داخلی نباید صرفا به انعکاس تلخیها بپردازند و به دنبال تحریک احساسات و تشدید تقابلهای اجتماعی مشغول شوند بلکه باید به دنبال باز کردن افق روشن به روی مسئولین و مردم باشند و در این راستا با کمک نخبگان دلسوز راههای برون رفت از وضع کنونی را ارائه دهند. این راه حلها باید مشفقانه و معطوف به آرام کردن فضای اجتماعی باشد. «گفتگو» تنها راه برون رفت از بن بستهای اجتماعی است. اگر رسانههای داخلی برخوردار از آزادی عمل باشند مهمترین مرجع برای تحقق این هدف هستند ولو در ابتدای امر با مقاومتها و بازخوردهای منفی مواجه شوند اما باید مسیر گفتگو را بدون ترسیدن از واکنشهای اولیه گشود و آن را بسط داد. گفتگو البته در سطح ملی در انتخابات سالم تجلی مییابد یعنی همه حرفها در آنجا زده میشود و مردم هم آن را کسی را که میخواهند انتخاب میکنند. صد البته هرگز نباید به مقدسات و محترمات طرف مقابل توهین کنند. به خاطر همین هم خشونت پایان گفت و گوست چرا که خشونت توهین عملی است پس دشنام و توهین و خشونت و ستیزه جویی راه هر گونه گفتگو را میبندد.
وی با بیان اینکه امروز بزرگترین مانع گفت و گوی واقعی و موثر در کشور بسط خشونت است گفت:
خشونت بلای خانمان سوزی است که میتواند کشور را به بدترین شرایط متصور برساند و رسانهها وظیفه دارند همگان را نسبت به این خطر هشدار دهند.
سید حسن خمینی با ابراز همدردی با تمام کسانی که در اعتراضات اخیر، حمله تروریستی به حرم شاهچراغ (ع) و حوادث سیستان و بلوچستان عزیزان شان را از دست دادند گفت:
چه از مردم عادی با هر مذهب و تفکر و چه از مأموران دولتی، هر خونی که ریخته شود متعلق به این ملت بوده است و از دست رفتن هر کدام آنها خسارت بار است البته وقتی از خشونت سخن میگوییم صرفا خشونت فیزیکی مدنظر نیست و خشونت کلامی را هم شامل میشود. چه زبان به ناسزا و فحش گشودن و چه تهدید و خط و نشان کشیدن جز تعمیق مشکلات و شکافها اثر دیگری ندارد. خشونت کینههای عمیق میآفریند. باید جلوی این چرخه خطرناک را گرفت و تلاش کرد تا ضمن آرام شدن زمینه برای اصلاح زمینههای بروز اعتراضات و شنیدن سخن مردم فراهم شود که رسانهها در این میان نقشی اساسی بر عهده دارند البته توطئههای دشمنان خارجی و سرمایه گذاری سازمان یافته و پیچیده آنها روی اعتراضات داخلی را نبابد دست کم گرفت و همواره باید نسبت به آنها هوشیار بود و دیگران را نسبت به آنها توجه داد.