سند جامع همکاری‌های ایران و چین امضا شد | اسپادانا خبر
 
 
شنبه، 8 ارديبهشت 1403 - 6:15

سند جامع همکاری‌های ایران و چین امضا شد

شماره: 13031
Aa Aa

نسخه پیش‌نویس برنامه همکاری جامع این دو کشور در شهریور ۱۳۹۸ و در جریان سفر محمد جواد ظریف به چین تحویل دولت چین شده بود.

در دیدار وزرای خارجه ایران و چین؛
سند جامع همکاری‌های ایران و چین امضا شد

سند جامع همکاری‌های ایران و چین محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و وانگ یی، وزیر خارجه چین امضا شد.

به گزارش اسپادانا خبر، پیش تر، نسخه پیش‌نویس برنامه همکاری جامع دو کشور در شهریور ۱۳۹۸ و در جریان سفر محمد جواد ظریف به چین تحویل دولت چین شد و دولت چین در بهار ۱۳۹۹ بصورت رسمی نظر خود را پیرامون پیش‌نویس پیشنهادی طرف ایرانی اعلام کرد.

هیات دولت ایران سوم تیر ۱۳۹۹، مجوز رسمی آغاز مذاکرات و امضای برنامه همکاری جامع بر اساس منافع متقابل بلندمدت را به وزارت امور خارجه اعطا کرد. مهرماه ۱۳۹۹ محمد جواد ظریف در جریان سفر رسمی به پکن نظرات اصلاحی و تکمیلی ایران را به اطلاع طرف چینی رساند و در نیمه اسفند ۱۳۹۹، طرف چینی نظرات خود پیرامون سند مذکور را به اطلاع وزارت امور خارجه ایران رساند.

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در دیدار با " وانگ ایی" وزیر امور خارجه چین، گفت:

تهران و پکن از روابط بسیار خوبی برخوردارند و مواضع مشترک دو کشور در موضوعات بین المللی شاهدی بر سطح مطلوب این روابط است و با اشاره به پنجاهمین سالگرد روابط نوین دیپلماتیک بین دوکشور و همچنین همکاری های دو جانبه، منطقه ای و بین المللی ایران و چین بر ضرورت تسریع در اجرایی و عملیاتی شدن توافقات درزمینه پروژه های مهم  زیرساختی و توسعه ای تاکید کرد.

او با قدردانی از مواضع پکن در حمایت از ایران در مجامع بین المللی از جمله موضوع برجام و مقابله با یکجانبه گرایی و زیاده خواهی آمریکا و محکومیت تحریم های این کشور علیه ایران، اظهار داشت:

همکاری های دو کشور برای اجرای برجام و عمل به تعهدات برجامی از سوی کشورهای اروپایی بسیار مهم و می تواند موجب تغییر شرایط فعلی برجام شود.

روحانی عامل اصلی بی ثباتی در منطقه را حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه دانست و اقدامات مداخله جویانه آمریکایی ها در منطقه را محکوم کرد و با اشاره به همکاری های اقتصادی و تجاری ایران و چین برغم تحریم های آمریکا و جنگ اقتصادی علیه ملت ایران، افزایش همکاری بخش های خصوصی دو کشور را موجب تقویت مناسبات اقتصادی دانست.

روحانی با بیان اینکه در این سفر سندی امضاء خواهد شد که چشم‌ انداز رابطه 25 ساله ایران و چین را روشن و مشخص می‌کند اظهار داشت:

در خصوص واکسن کرونا افزایش همکاری های دو کشور ضروری است و خواهان تهیه و تأمین واکسن بیشتری از چین هستیم.

او گفت:

علاقمند هستیم چین همچنان به عنوان شریک بزرگ تجاری با ایران باشد و در زمینه سرمایه‌گذاری مشترک همکاری‌های بیشتری داشته باشیم.

دیدار وزیر امور خارجه چین با حسن روحانی
دیدار وزیر امور خارجه چین با حسن روحانی

وزیر امور خارجه چین نیز دراین دیدار درخصوص همکاری‌های دوجانبه تهران – پکن گفت:

چین همواره برای این موضوع اهمیت زیادی قایل بوده و تلاش کرده برغم برخی مسایل این موضوع در اولویت رابطه با ایران قرار بگیرد.

"وانگ ائی" با بیان اینکه چین همواره با زیاده طلبی و تحریم های  یکجانبه آمریکا مخالفت کرده و در عرصه بین المللی این مخالفت خود را نشان داده است، افزود:

فشار حداکثری اقدامی خلاف قانون و ضد بشری است که از حمایت بین‌المللی برخوردار نیست.

وزیر امور خارجه چین از برجام به عنوان یک سند چند وجهی که دستاورد چند جانبه گرایی است، نام برد و گفت:

باید دقیقاً به برجام عمل شود و مورد استناد همه کشورهای دخیل در آن باشد.

وانگ ائی با تاکید بر اینکه خروج آمریکا از برجام یک اقدام خلاف قواعد بین‌المللی بوده است، گفت:

آمریکایی‌ ها در دولت جدید می‌خواهند در این سیاست تجدید نظر کنند و به برجام برگردند، چین نیز از این اقدام آنان استقبال می‌کند.اعتقاد داریم حفظ برجام، حفظ چندجانبه‌گرایی و حفظ قواعد و قوانین بین‌المللی است و آمریکایی می‌بایست تحریم‌های اعلام شده علیه ایران را لغو کند، به برجام برگردد و همچنین با تامل در  اشتباه خود، تعهد بدهد که در آینده چنین اقداماتی را در پیش نگیرد.

دیدار وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین

دیدار وزیران امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین
 

وانگ ائی همچنین با بیان اینکه چین از امنیت و صلح و ثبات در منطقه استقبال می‌کند، حمایت کشورش را از "طرح صلح هرمز" ارائه شده از سوی ایران برای برقراری صلح و ثبات در منطقه اعلام کرد.

وزیر امور خارجه چین، دخالت‌های آمریکا و قدرت‌های خارجی در منطقه را موجب آشفتگی و ناامنی در منطقه دانست و افزود:

باید راه‌حل‌های سازنده و مورد قبول همه کشورهای منطقه در این خصوص مد نظر قرار گیرد.

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان