احتمال اوج گیری تنش ها میان ایران و عربستان؛ همه چیز به کمپ دیوید بستگی دارد
به گزارش اسپادانا؛ ایران اعلام کرد کشتی های جنگی این کشور در آبهای خلیج عدن، درپی نزدیک شدن کشتی های آمریکایی و فرانسوی به مواضع خود، به آنها هشدار داده اند. این در حالی است که ایران ظرف ساعات آینده یک فروند کشتی حامل کمک های بشردوستانه به سوی یمن اعزام می کند. ناظران معتقدند این مسئله می تواند موجب افزایش تنش ها در منطقه بشود.
عمر هواش گزارشگر شبکه در تهران در گزارشی در این زمینه گفت، هشدارهای رزم ناوهای ایرانی به ناوهای آمریکایی و فرانسوی در فاصله 30 مایلی در خلیج عدن سطح تنش ها در منطقه را افزایش می دهد. تنشی که قصد ایران برای ارسال یک فروند کشتی حامل کمک های بشردوستانه به سوی کشور محاصره شده یمن از سوی ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی، آن را تشدید می کند. این کشتی ایرانی دست کم 10 روز دیگر یعنی پس از پایان مهلت 5 روزه آتش بسی که ریاض پیشنهاد کرده و حوثی ها با آن موافقت کرده اند به سواحل یمن می رسد.
حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیتی مجلس شورای اسلامی ایران گفت: «هر آتش بسی، به معنی توقف کشتار مردم یمن است و ما از آن استقبال می کنیم. ولی تجربه ثابت کرده است که عربستان سعودی به آتش بس پایبند نمی ماند زیرا این کشور پیش از این هم اعلام آتش بس کرده بود اما به حملات خود به یمن ادامه داد.»
این شبکه در ادامه افزود افزایش عملیات نظامی در یمن، پیش از برقراری آتش بس، با انتقادات شدید ایران در سخنرانی های مقامات این کشور مواجه شد. تهران عملیات ائتلاف عربی را بزدلانه توصیف کرد و حسن روحانی رئیس جمهوری این کشور، دولت عربستان را به کم تجربگی متهم کرد. ایران حتی از خاندان حاکم بر عربستان هم انتقاد کرد زیرا دریادار علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی این کشور تاکید کرد رژیم سابق بعث در عراق و رژیم آل سعود دو روی یک سکه اند.
ناظران معتقدند ورود ریاض به جنگ مستقیم ممکن است دیگر بازیگران را به دست برداشتن از جنگ های نیابتی وادار کند.
انیس نقاش کارشناس مسائل منطقه ای گفت: «اگر برای حل و فصل منطقه ای گسترده اقدامی نشود شیب منحنی درگیری احتمالی همچنان رو به افزایش خواهد بود. زیرا چیزی که بعید و تا حدی محال می نمود یعنی مداخله مستقیم عربستان سعودی، رخ داد.»
این شبکه در ادامه افزود میان برقراری آرامش و افزایش تنش، اوضاع منطقه همچنان در گرو، نشست چند روز بعد سران کاخ سفید با سران کشورهای عربی خلیج فارس باقی می ماند. نشستی که ممکن است محدوده توازن قدرت میان ایران و عربستان سعودی را که دست کم تا این پایه همچنان دست نیافتنی بوده است، ترسیم کند.
ممکن است با آغاز آتش بس، شاهد برقراری آرامش در جبهه یمن باشیم ولی به عقیده ناظران این آرامش اگر ادامه و گسترش یابد می تواند سرآغاز تغییر رویکرد عملیات طوفان قاطعیت و شعله ور کردن جبهه دیگری در منطقه باشد.