يک زنجيره بدبخت: سی هزار خانواده در حادثه پلاسکو خسارت ديدهاند

چشمهاي زيادي به عمليات نجات پيکر فروپاشيده ساختمان پلاسکو دوخته شده بلکه باوجود همه خبرهاي نااميدکننده، نفسي گرم از زير آوار بيرون کشيده شود. نگرانيها از عمق فاجعه انساني که رخ داده، آنقدر زياد است که کمتر کسي به خسارتهاي مالي فکر ميکند.
به گزارش اسپادانا خبر، روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: باوجوداين، کسي بايد کارگران و کاسبهايي را که تمام زندگي و حاصل سالها کار و تلاششان در برابر چشم خودشان سوخته و از بين رفته، دريابد؛ کساني که خيليهايشان از همان پنجشنبه صبح، تنها داراييشان را بدهيهاي ميليوني ميدانستند و با افسوس به مخروبهاي نگاه ميکردند که روزي منبع درآمد و نبض زندگيشان بوده است. وقتي اهميت اين موضوع بيشتر روشن ميشود که بدانيم نزديک به 30 هزار نفر به انحای مختلف در حال فعاليت اقتصادي در اين ساختمان بودهاند. به گفته رئيس اتاق اصناف تهران، فقط نزديک به 15 هزار نفر در اين مجتمع تجاري کار ميکردهاند. او ميگويد: «در ساختمان پلاسکو، نزديک به 600 واحد صنفي قرار داشته که در هر کدام از آنها، چندين نفر مشغول به کار بودهاند؛ البته هنوز نميتوان ميزان خسارت را دقيق اعلام کرد. اين کار چند روز زمان ميبرد اما بهمحض اينکه توانستيم آمار درست و دقيقي از خسارت بهدست بياوريم، آن را در اختيار کميتهاي که در دولت تشکيل شده است، قرار ميدهيم تا رسيدگي کنند.»
او ادامه ميدهد: «متأسفانه در ماههاي پاياني سال هستيم و اين يعني سرمايه بسيار بزرگي در اين ساختمان وجود داشته است. به نظر ميرسد ارزش اجناس موجود در هر واحد صنفي، اعم از تجهيزات و اقلام، حداقل 200-100 ميليون تومان بوده باشد و اين، يعني ميلياردها تومان خسارت، آنهم در حساسترين ماههاي سال که بسياري از کسبه به اميد درآمد شب عيد، اقدام به خريد از طريق سپردن چک کردهاند.»
منصور کاشي، يکي از کاسبهاي پلاسکو ميگويد: «همهچيزمان را از دست داديم، همهچيز. الان به صفر نرسيدهايم بلکه به منفي رسيدهایم چون ميليونها تومان چک دست مردم داريم. واقعا نميدانم چه اتفاقي قرار است برايمان بيفتد. فقط ما نبودهايم، آن پارچهفروش بيچارهاي که دست من يک نفر، 160 ميليون تومان چک دارد، خودش هم چکي خريد کرده، يعني يک زنجيره از ما بدبخت شدهايم.»
بيمه؟ شوخي ميکنيد
کاشي در مورد اينکه آيا توليديهاي آنها بيمه بودهاند يا نه ميگويد: «دلتان خوش است خانم؟ اصلا مأمور بيمه پايش را در پلاسکو ميگذارد؟ مگر بيمه ديوانه است که مسئوليت ساختماني با آن وضعيت را قبول کند؟ ما اصلا مقدمات اينکه بتوانيم خودمان را بيمه کنيم، نداريم.» فاضلي هم اين حرفها را تأييد ميکند و ميگويد: «اغلب واحدهاي صنفي واقع در ساختمان پلاسکو اصلا شرايط اينکه بيمه حوادث بشوند را نداشتهاند؛ بههميندليل، تنها 20 درصد واحدها بيمه بودهاند.» او البته به کساني که خسارت ديدهاند، دلداري ميدهد و ميگويد: «کارگروهي تعيين شده که درباره جبران اين خسارت، جايابي براي خسارتديدهها و... راهحلي انديشيده شود. بههرحال، افرادي که در جريان اين حادثه قرار گرفتهاند، به حال خود رها نميشوند و قطعا کاري براي آنها انجام ميشود.» فاضلي در مورد امکان بازسازي پلاسکو هم ميگويد: «اين ساختمان، متعلق به بنياد امور مستضعفان است و خود اين نهاد هم بايد درمورد بازسازي آن فکري کند و به فکر جبران بخشي از خسارت کسبه و کساني که سرقفلي داشتهاند، باشد.»
تأمين اجتماعي کمک ميکند
معلوم نيست حالا که تنور حادثه گرم است و همه توجهات به آسيبديدهها معطوف شده، مسئولان مختلف وعده و وعيد جبران خسارت و ياري ميدهند يا وقتي غبار حادثه خوابيد هم مسئوليتپذيري ادامه خواهد داشت. يکي از اين وعدهها را ﻣﻌﺎﻭﻥ فني و ﺩﺭﺁﻣﺪ ﺳﺎﺯﻣﺎﻥ ﺗأﻣﻴﻦ اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ داده و گفته است: «مقرري ﻛﺎﺭﮔﺮاﻥ ﺗﺤﺖ ﭘﻮﺷﺶ ﺗأﻣﻴﻦ اﺟﺘﻤﺎعي مشغول بهزودي برقرار ميشود.» محمدحسن زدا خبر داده است: «ﻣﻘﺮﺭي ﺑﺎﺯﻣﺎﻧﺪﮔﺎﻥ ﻫﻤﻮﻃﻨﺎﻥ و ﺁﺗﺶﻧﺸﺎناﻥ ﻓﺪاﻛﺎﺭ و اﺯ ﺟﺎﻥ ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻛﻪ ﺩﺭ اﻳﻦ ﺣﺎﺩﺛﻪ ﺑﻪ ﻓﻴﺾ ﺷﻬﺎﺩﺕ ﻧﺎئل ﮔﺸﺘﻪاﻧﺪ ﻧﻴﺰ ﺩﺭ ﻛﻮﺗﺎﻩﺗﺮﻳﻦ ﺯﻣﺎﻥ ﻣﻤﻜﻦ ﺑﺮﻗﺮاﺭ ميﺷﻮﺩ.»
بنياد پاسخگو باشد
ديروز عدهاي کسبه پلاسکو در خيابان منوچهري تجمع کردند؛ تجمعي که بيشتر شکل دورهم جمعشدن براي پيداکردن راهحل بود. در اين تجمع، برخي از مالکان و کاسبان اين مجتمع با اشاره به اينکه مالکيت ساختمان متعلق به بنياد مستضعفان بوده است، تأکيد کردند که بنياد بايد پاسخگوي ما باشد. عدهاي ديگر اما بر اين تأکيد ميکردند که بايد با حضور مقابل نهاد رياستجمهوري، خواسته خود را از مسئولان دولتي بخواهند. اين جمع حدود صدنفره که به عناوين مختلف دلنگرانيهاي خود را مطرح ميکردند و ميگفتند که سرمايه و زندگيشان با اين آتشسوزي از بين رفته است، قرار گذاشتند که امروز ساعت هشت صبح در مسجد هدايت دوباره جمع بشوند و با حضور اعضاي هيأتمديره ساختمان پلاسکو و کاسبان و مالکان، اين مشکل خود را بررسي کنند بلکه به راهحلي برسند که آنها را از اين وضعيت نجات دهد.