بر ادامه غنی‌سازی در داخل اصرار داریم | اسپادانا خبر
 
 
يكشنبه، 6 ارديبهشت 1405 - 8:44

بر ادامه غنی‌سازی در داخل اصرار داریم

شماره: 27931
Aa Aa

ایده کنسرسیوم به هیچ عنوان نمی‌تواند جایگزین غنی‌سازی در داخل ایران شود|تحویل گرفتن یک متن به معنی پذیرش آن نیست و حتی به معنی قابل پذیرش بودن آن هم نیست؛ هر متنی که متضمن خواسته‌های رادیکال باشد با واکنش مثبت مواجه نخواهد شد.

دوگانه رفع تحریم‌ها و توقف غنی‌سازی را نخواهیم پذیرفت؛
بر ادامه غنی‌سازی در داخل اصرار داریم

اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری خویشگزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بزرگنمایی برخی از موارد فنی دانست و در ارتباط با مذاکرات با آمریکا گفت که هیچ تفاهمی با این کشور حاصل نمی‌شود مگر اینکه به صورت شفاف و موثر تحریم‌ها برداشته شود.

به گزارش اسپادانا خبر، وی گفت:

این روش‌ها به نتیجه نمی‌رسد و آزموده را آزمودن خطاست. گزارشی که آژانس صادر کرده محتوای آن عمدتاً تکراری است و بزرگنمایی برخی از موارد فنی است. گزارش تحت نفوذ و فشار تعدادی از کشورهای اروپایی تدوین شده و این باعث تاسف است که برخی کشورهای غربی با این‌گونه اقدامات و تحرکات اعتبار یک سازمان بین‌المللی را مخدوش می‌کنند و این مطمئناً زیبنده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیست. ما آگاه هستیم که مدیرکل  و آژانس برای تهیه این گزارش تحت فشار بوده‌اند. این فشارها نباید باعث شود که آژانس چنین گزارش‌هایی را تهیه کند. ایران با دقت کنش‌های طرف‌های غربی را که از طریق آژانس صورت می‌گیرد رصد و به نحو مقتضی گام‌های خود را تنظیم می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان این که «ایران در پیشبرد فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای خود با آژانس بین‌المللی انرژی در تعامل و همکاری است» گفت:

لغو انتصاب چند نفر محدود که طبق مقررات ذیربط انجام شده در این گزارش بزرگنمایی شده و فعالیت ده‌ها بازرس دیگر که بر فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران نظارت دارند ذکر نشده است، این رویکرد در گزارش آژانس کاملاً جهت‌دار و مغرضانه است. مایل نیستیم که همکاری ما با آژانس تحت تاثیر چنین تحرکاتی قرار بگیرد ولی گاهاً مجبور می‌شویم که متناسب با این گونه اقدامات تصمیمات مقتضی را بگیریم.

بقائی در پاسخ  به سوالی تاکید کرد:

مهمترین مطالبه ما در هر روند مذاکراتی با غرب موضوع رفع تحریم‌هاست. در بحث هسته‌ای تکلیف روشن است و اگر مسئله نبود تسلیحات هسته‌ای است این امری قابل تحقق و تحصیل است.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان این که «اطمینان از خاتمه تحریم‌هایی که چند دهه علیه ایران اعمال شده برای ما بسیار مهم است»، گفت:

متأسفانه تا الان طرف آمریکایی حاضر به شفاف‌سازی در این ارتباط نشده است، این در حالی است که باید برای ما کاملا مشخص شود که به چه نحو تحریم‌های ظالمانه رفع می‌شود و تجارب گذشته تکرار نمی‌شود و ما در عمل شاهد اثر رفع تحریم‌ها و حوزه‌های تجاری و اقتصادی‌مان و ... باشیم.

وی همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در ارتباط با تلاش کنگره آمریکا برای تصویب قطعنامه‌ای در ارتباط با اعمال تحریم‌ها علیه ایران گفت:

این تناقض آشکاری است که در رویکرد آمریکا وجود دارد. آنها از یک طرف صحبت از تفاهم می‌کنند و از طرف دیگر رفع تحریم‌ها که مهم‌ترین موضوع برای تفاهم هست را جدی نمی‌گیرند و تحریم‌های جدید اعمال می‌کنند. ما نمی‌توانیم اینگونه بگوییم که کنگره در آمریکا مسیر خود را می رود و دولت مسیر خود را. ما آنها را یک مجموعه می‌بینیم و این گونه اقدامات را  نشانه عدم جدیت و عدم وجود اراده جدی در طرف مقابل برای پیشبرد روند دیپلماتیک تلقی می‌کنیم.

بقائی همچنین در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا برگزار می‌شود، گفت:

با توجه به بررسی‌هایی که انجام می‌شود و تعاملاتی که با طرف میانجی « عمان » انجام می‌شود، احتمالا در مورد ادامه روند کار و اینکه چگونه انجام شود تصمیم گرفته می‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر گزارش برخی از رسانه‌های آمریکایی در ارتباط با توقف تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت:

شما چنین گزارشی را باور کردید؟ آنچه که برای ما روشن است، این است که موضوع خاتمه دادن به تحریم‌ها یک عنصر اساسی و بنیادین تشکیل دهنده هر تفاهمی با آمریکاست و هیچ تفاهمی حاصل نمی‌شود مگر اینکه به صورت شفاف و موثر تحریم‌ها برداشته شود. ما تا الان در این زمینه آن چیزی که باید ببینیم ندیدیم  و شاهد اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران در هر دور مذاکراتی بوده‌ایم. ما نمی‌توانیم به گزارش‌های رسانه‌ای و ادعای مقام‌های آگاه و ناآگاه اعتماد کنیم آنچه که در عمل می‌بینیم این است که تغییر در رویکرد حاصل نشده و چنین اتفاقی نیفتاده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد سفر وزیر خارجه عمان به تهران و ارائه عناصر پیشنهادی آمریکا به تهران برای توافق با ایران گفت:

قطعاً تحویل گرفتن یک متن به هیچ عنوان به معنی پذیرش آن نیست و حتی به معنی قابل پذیرش بودن آن هم نیست. تبادل متون در هر روند مذاکراتی امری رایج است کما اینکه هیئت مذاکره کننده ایرانی اولین متن را به طرف آمریکایی ارائه کرد. بنابراین این یک روند عادی است که طرف‌های مقابل به صورت شفاهی یا به صورت مکتوب مواضع و دیدگاه خود را با یکدیگر تبادل کنند. قاعدتاً هر متنی و هر پیشنهادی باید بررسی شود و متناسب با آن پاسخ مقتضی داده شود. من شما را به توییت وزیر خارجه ارجاع می‌دهم که صراحتا گفتند «ما بر اساس اصول حقوق و منافع ملت ایران پاسخ مقتضی را به طرف مقابل خواهیم داد». قطعاً هر متنی که متضمن خواسته‌های رادیکال و حداکثری باشد و حقوق و منافع حقه مردم ایران را نادیده بگیرد، با واکنش مثبت ما مواجه نخواهد شد. حتما انتظار همه این بوده و هست که هر متنی که تبادل می‌شود، اصل یا بازتاب بحث‌هایی باشد که در پنج دور مذاکراتی صورت گرفته است به خاطر اینکه هر دو طرف نسبت به خطوط قرمز یکدیگر آگاه هستند. مشخص است که جمهوری اسلامی ایران بر چه مبنای منطقی، حقوقی و قانونی و نیازهای خود بر ادامه غنی‌سازی در داخل کشور اصرار دارد و بر مبنای چه منطقی بر خاتمه مؤثر تحریم‌های ظالمانه اصرار دارد. این مواردی است که قطعاً در هر تفاهمی باید گنجانده شود. این دستورالعمل‌ها و چارچوب‌هایی که از ابتدا مدنظر ما بوده و برای هرگونه واکنش ما مبنا خواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در ارتباط با تحرکات احتمالی طرف‌های مقابل برای استفاده از مکانیسم ماشه علیه تهران گفت: 

با توجه به تحرکات طرف‌های مقابل ما قطعاً سناریوها را پیش‌بینی کرده‌ایم و در صورتی که هر یک از این اتفاقات رخ دهد، مقتضی با آن اقدامات گام لازم را برخواهیم داشت و از گزینه‌های متناسب و متقابل برخوردار هستیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر نگرانی رژیم صهیونیستی از حصول توافق بین ایران و آمریکا و اظهارات مقامات این رژیم در مورد فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران و طرح این ادعا که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای گفت:

شما اگر گزارش‌های مرتبط با موضوع هسته‌ای ایران را مرور کنید، از سال ۱۹۸۴ مقامات رژیم صهیونیستی ادعا کردند که ایران ظرف ۶ ماه آینده به بمب دسترسی پیدا می‌کند و ۴۰ سال از آن زمان گذشته است، بنابراین موضوع تسلیحاتی شدن برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران مطلقا بهانه‌ای برای این است که رژیم صهیونیستی از اداره سیاست خارجی آمریکا در منطقه ما اطمینان پیدا کند. آنچه که رژیم صهیونیستی از آن نگران است، این است که نتواند به شیوه دهه‌های اخیر مطامع و امیال خود را در منطقه به پیش ببرد. ما متاسفانه شاهد این بوده‌ایم این تبدیل به یک الگو شده که رژیم صهیونیستی همیشه تلاش داشته در منطقه ما جنگ‌های دائمی و مکرر اتفاق بیفتد. اگر به نمونه‌های مختلف نگاه کنید، به نوعی آمریکا برای انجام جنگ‌هایی که مطلقا نه به نفع مردم منطقه و نه به نفع آمریکا بوده استثمار شده و صرفاً فضای تنش و منازعه را در منطقه ما ادامه داده و طولانی کرده است.

او در پاسخ به این سوال که اگر ایران بین دوگانه رفع تحریم‌ها و فشار اقتصادی و توقف غنی‌سازی قرار بگیرد کدام یک را انتخاب می‌کند، گفت:

ما حتماً چنین معادله‌ای را نپذیرفته و نخواهیم پذیرفت. ما به عنوان یک کشور مستقل در طول این سال‌ها یاد گرفته‌ایم که در برابر زیاده‌خواهی ایستادگی کنیم، راه حفاظت از منافع خودمان را می‌دانیم و بنابر تحولات و اتفاقاتی که ممکن است رخ دهد گزینه‌های جدی و کارآمد خود را داریم و از آن استفاده می‌کنیم. ما کار خود به صورت حرفه‌ای انجام می‌دهیم و در مورد آنچه که لازم باشد رسانه‌ها را در جریان قرار می‌دهیم، البته واقف هستیم که طرف‌های مقابل از رسانه به عنوان ابزاری برای تاثیرگذاری بر افکار عمومی و ایجاد هجمه‌های روانی استفاده می‌کند، ما متقابلاً هرجا که ضرورت داشته ورود پیدا کرده ایم و در عین حال نشان داده‌ایم که به عنوان یک بازیگر مسئول قائل به پیشبرد مذاکرات به صورت حرفه‌ای هستیم.

بقائی همچنین در مورد ادامه تهدیدهای رژیم صهیونیستی علیه ایران از جمله اظهارات مقامات این رژیم بعد از انتشار گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران اظهار کرد:

تهدیدهای رژیم صهیونیستی موضوع جدیدی نیست. رژیم صهیونیستی موجودیتی است که وجودش همیشه با تهدید و ارعاب علیه کشورهای منطقه همراه بوده است؛ از این جهت قطعاً هرگونه اقدام نابخردانه از طرف رژیم صهیونیستی با واکنش قاطع جمهوری اسلامی ایران مواجه خواهد شد و  در این تردیدی نیست. اینکه رژیم صهیونیستی بلافاصله بعد از صدور گزارش آژانس واکنش نشان داد، این مشخص است که نوعی فرار رو به جلو است. طرفی که خودش دارنده ده‌ها کلاهک هسته‌ای است، دارای زرادخانه تسلیحات کشتار جمعی است و اکنون در حال یک کشتارجمعی در فلسطین اشغالی است و خاک دو کشور را در اشغال خود دارد، به هیچ‌یک از اسناد بین‌المللی مربوط به کنترل تسلیحات نپیوسته، عضو معاهده منع اشاعه نیست؛ چنین موجودیتی به خود اجازه می‌دهد که از یک گزارش آژانس برای ادامه روند ایران‌هراسی سوءاستفاده کند. بنابراین هیچ ارزشی ندارد جز اثبات این امر که ماهیت این رژیم تجاوزکارانه و تهدید کننده صلح و امنیت بین‌المللی است. اما یک موضوعی است که مطالبه و توقع منطقه جمهوری اسلامی ایران از آژانس است ، هرگونه تهدید علیه تاسیسات صلح‌آمیز یک کشور به موجب اسناد بین‌المللی از جمله قطعنامه ۵۳۳ آژانس، ممنوع است و به نوعی تهدید علیه صلح و امنیت بین‌المللی محسوب می‌شود و این مواردی و تهدیدات که علیه تاسیسات هسته‌ای صلح آمیز ایران اتفاق می‌افتد، واکنش مقتضی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و دبیرکل سازمان ملل را می‌طلبد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع کنسرسیوم و ادعای برخی رسانه‌ها مبنی بر اینکه در پیشنهاد آمریکا چنین ایده‌ای مطرح شده است، گفت:

ایده کنسرسیوم به هیچ عنوان نمی‌تواند جایگزین غنی‌سازی در داخل ایران شود. اگر طرف‌هایی با نیت ایجاد یک روند اشتراکی جهت تهیه سوخت مورد نیاز برای رآکتورهای هسته‌ای، چنین ابتکاری را مطرح می‌کنند، ما هم استقبال می‌کنیم. در سطح منطقه، خیلی از کشورها به دنبال توسعه نیروگاه‌های تولید برق با استفاده از انرژی هسته‌ای هستند. ما استقبال می‌کنیم و با مشارکت هم مشکلی نداریم، اما تاکید ما این است که به هیچ عنوان چنین ابتکاری نمی‌تواند جایگزین غنی‌سازی در داخل ایران باشد.

بقائی گفت:

آنچه برای ما مهم است، عمل و رفتار سیاستمداران آمریکایی است. ما این را به خوبی می‌دانیم که در داخل آمریکا، صداهای بسیار رسایی است. اگرچه متاسفانه جریان غالب رسانه‌ای همیشه سعی دارد، آن را به نوعی سرکوب کند؛ صداهای عاقلی که به دنبال جنگ نیستند و به دنبال درگیری و برخورد و تقابل در منطقه ما نیستند، اما در عمل متأسفانه سیاست‌های آمریکا در این چهار دهه و قبل از آن همیشه مسیر تقابل و مخاصمه را انتخاب کرده است. بنابراین ما همیشه امیدوار بودیم که تعقل و انصاف در تصمیم‌گیری سیاستگذاران آمریکایی غالب شود و از این نکته هم درس گرفته باشند که ملت ایران ملتی نیستند که در برابر تهدید، ارعاب و فشار به زانو دربیایند و حاضر شوند که از حقوق، حیثیت و عزت خود عدول کنند.

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان