ما امسال افزایش فقرا نداشتیم
علیرضا عسگریان، معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مهمترین موضوع در دستور کار دولت را «جلوگیری از افزایش شیب فقر» دانست.
به گزارش اسپادانا خبر، او در گفتگو با ایسنا اعلام کرد:
فرض کنید با یک شیب و شتابی میزان فقرا افزایش یابد، اولین اقدام توقف این شیب و رشد آن و اقدام بعدی نیز این است که شیب را از حالت صعودی به نزولی تبدیل کنیم بنابراین ما امسال افزایش (فقرا) نداشتیم مثلا میگویند رشد تورم ۳۰ درصد است؛ اول باید جلوی رشد آن را گرفت و پس از اینکه ثابت ماند، بعدا کاهشش میدهیم البته جلوی رشد تورم را گرفتن هم خودش یک هیهات است. دولت در همین ۲ سال جلوی رشد فقر که افزایش داشت را گرفت؛ نه تنها جلویش را گرفته بلکه در حال کاهش هم هست و این موفقیتی بزرگ است.
عسگریان در پاسخ به اینکه عنوان میشود رشد فقر در سه دهک اول متوقف نشده بلکه این توقف از دهک چهارم به بعد صورت گرفته است گفت:
در واقع دهک اول واقعا فقیر هستند چون جا به جایی بین آنها(جا به جایی دهکهای درآمدی آنها) نیز شکل میگیرد البته نمیگویم سه دهک اول فقیر نیستند، فقیر هستند اما فقر آنها به منزله این است که آنها نیازمند حمایتند و لفظ حمایت، لفظی دیگر است.
او ادامه داد:
کالا برگ که ابتدای امسال اجرا شد، نخست فقط دهکهای اول درآمدی را پوشش داد چون کمیته امداد و بهزیستی در این قسمت و دهکها متمرکز بودند اما دهک دوم و سوم تفاوت جدی با این دهک (اول) دارند و دهک ۴ و ۵ هم تفاوت جدی با دهک اول دارند؛ به روی اینها معدل کلی میگیریم که خط فقر با عددی این را نشان میدهد و میگوید عدد فقر "فُلان" و رشد فقر "فلان" و شکاف فقر نیز "فلان" اندازه است و شما باید جلوی شکاف فقر را به صورت معدل کلی بگیرید و جلوی خط فقر و افرادی که فقیرتر میشوند را هم بگیرید، سپس کاهشش بدهید؛ که دولت اینکار را کرده است.
وی افزود:
دهکهای اول، شایسته توجه ویژه هستند و دولت اقدامات لازم را با طرح مقابله با فقر غذایی انجام داده و به این قشر بیشتر توجه کرده است. با اجرای طرح امنیت غذایی کودکان، به کودکان شناسایی و معرفی شده توسط وزارت بهداشت بنابر دهک درآمدی، سرانه ماهانه ۱ میلیون تومانی و ۶۰۰ هزارتومانی لحاظ کرده اما به مابقی این یارانه غذایی را نمی دهد و اینگونه طرحهای کاهش فقر به روی دهکهای مدنظرش مینشیند. البته در کنار توجه به اقشار کم درآمد و نیازمند، سعی میکند کارویژهای نیز برای کل کشور داشته باشد؛ اینگونه چنین طرحهایی دهکها را بالا میکشد.
عسگریان با بیان اینکه کالا برگ به علاوه کمک معیشت دولت را در نظر بگیرید که ابتدا دولت یک ۲۰ درصد و سپس یک بیست درصد دیگر کمک معیشت پرداخت کرد که در مجموع به ۴۰ درصد رسید اظهارکرد:
در اوایل دهه ۹۰ میزان کمک معیشتی دولت به مردم از طریق کالابرگ حدود ۱۵ درصد حداقل دریافتی بود که این رقم در حال حاضر به ۳۴ درصد رسیده یعنی با افزایش یارانه، یارانه تشویقی کالابرگ، افزایش کمک معیشت مددجویان و کمکهای دیگر از این دست، این میزان به ۳۴ تا ۳۶ درصد حداقل دریافتی(حقوق) رسیده که نسبت به امکانات دولت فوقالعاده و سه برابر است؛ این در حالیست که حداقل دریافتی و مزد رو به افزایش است و عددی ثابت نیست بلکه حداقل مزد هر ساله در کارگروه مزد و اشتغال افزایش مییابد؛ یکسال ۵۷ درصد افزایش یافت و پارسال ۲۷ درصد بالا رفت که این نسبتی از آن است. در گذشته کمک معیشت ۱۰ تا ۱۵ درصد بود که الان به ۳۴ درصد رسیده است.
معاون وزیر رفاه تاکید کرد:
زمانی مراجعات به نهادهای حمایتی به شدت افزایش یافت مخصوصا کمیته امداد؛ در حال حاضر با توجه به سیاستهای دولت این میزان مراجعات کاهش یافته، البته بخشی از آن از سال ۹۷ شروع شد و علت دیگر این مراجعات به دلیل شیوع کرونا بود؛ کرونا فشار زیادی به مردم وارد کرد اما پس از رونق کسب و کارها، دولت برنامه مفصل حمایتی تعریف کرد و این باعث شد جلوی رشد فقر گرفته شود و الان هم منفی شده و رو به پایین در حال حرکت است. خیلی امیدواریم رشد فقر ظرف یکسال ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش یابد و ما به سال ۱۴۰۳ امیدواریم.
عسگریان با تاکید بر اینکه در حال حاضر منابع لازم را داریم و البته منابع را «نقطه زنی» میکنیم خاطر نشان کرد:
زمانی هست که شما منابع را تامین میکنید اما نمیتوانید نقطه زنی و بدست نیازمندش برسانید اما الان با کالابرگ،منابع بدست خانواده نیازمند میرسد.
وی تاکید کرد:
در دولت دوازدهم ۲ سبد دادیم اما هم چوب را خوردیم و هم پیاز را؛ سبد را دادیم و پول مصرف شد اما چون نقطه زنی نداشت مردم برای تامین آنها دچار زحمت شدند؛ به یک نفر دو تا سبد رسید و به یکی اصلا نرسید. برای کارمندان دولت خوب بود چون آمار داشتند و سیستم اما الان در مورد طرح امنیت غذایی کودکان اینگونه نیست چرا که یک میلیون تومان میدهیم به کودکی در روستاهای دور افتاده سیستان و بلوچستان لذا این طرح علاوه بر کلانشهرها، حتی در نقاط دور افتاده هم مؤثر عمل میکند که آنهم بدلیل فعالیت خانههای بهداشت در مناطق محروم است. سیستم دولت یکپارچه شده، ارگانهای ذیربط دادهها را به یکدیگر میدهند و آنها را با هم به اشتراک میگذارند تا هر خدمت معیشتی دولت به بالای ۹۵ درصد گروه هدف اصابت کند.