سالیانه ۶۵ هزار نفر از ایران مهاجرت می کنند | اسپادانا خبر
 
 
سه شنبه، 28 فروردين 1403 - 23:21

سالیانه ۶۵ هزار نفر از ایران مهاجرت می کنند

شماره: 20587
Aa Aa

۳۱ نوع از۴۰ نوع بلایای طبیعی در ایران اتفاق می‌افتد| عوامل رانشی مانند موضوعات فرهنگی، سیاسی و ناامیدی اجتماعی موجب افزایش مهاجرت شده است.

سن مهاجرت در حال کاهش و میل به بازگشت یک درصد است؛
سالیانه  ۶۵ هزار نفر از ایران مهاجرت می کنند

بهرام صلواتی، رئیس رصدخانه مهاجرت ایران، در مراسم رونمایی از سالنامه مهاجرتی ایران ۱۴۰۱ عدم ایجاد زیرساخت برای تولید، انتشار و تحلیل داده‌ها در کشور را از مهم‌ترین چالش‌های حوزه مهاجرت اعلام کرد.

به گزارش اسپادانا خبر و به نقل از دنیای اقتصاد، او گفت:

اکنون ۶۵ هزار نفر در سال از طرق و کانال‌های مختلف از کشور مهاجرت می‌کنند. بر اساس آمار یونسکو و بانک جهانی در سال ۲۰۲۲ هزینه‌کرد عمومی در بخش آموزش و سلامت برای سرمایه انسانی خروجی (مهاجر خروجی) ۴۵ هزار و ۵۹ دلار در بخش سلامت و ۶۹ هزار و ۵۴۱ دلار ‌هزینه سه دوره آموزش ابتدایی، متوسطه و عالیه طی ۲۳ سال زندگی فرد است. عددی نزدیک به ۱۲۰ هزار دلار در مجموع. در عین حال در سال ۲۰۱۹ در مجموع ۴۲هزار و ۱۲۳ ایرانی از طریق ویزای کاری و تحصیلی از کشور خارج شده‌اند. هزینه تحصیل و بهداشت این گروه در مجموع معادل دو میلیارد دلار بوده است.

طبق اطلاعات موجود در سال ۲۰۲۱ میزان درخواست پناهجویان ایرانی در بریتانیا معادل ۹۸۰۰ نفر بوده که بالاتر از پناهجویان عراقی و افغانستانی بوده است. شیوه استارت‌آپ از روش‌های نوین مهاجرت و دریافت ویزا است. ۸۰ ویزا سال ۲۰۲۱ از سوی کانادا و ۳۰ ویزا توسط انگلستان برای استارت‌آپ‌های ایرانی صادر شده که این آمار در سال ۲۰۲۲ به ترتیب به ۳۰ و ۱۴ ویزا رسید.

به گفته صلوات  طبق یک پیمایش ۹/ ۲۴درصد از مدیران ارشد و کارآفرینان میل به مهاجرت همراه با برنامه‌ریزی دارند که این میزان برای مدیران میانی ۴۲ درصد، برای کارکنان ۲۲ درصد، برای پزشکان ۳/ ۱۶ درصد و برای دانشجویان ۴/ ۳۴ درصد است. همچنین، ۶/ ۱۵ درصد کارآفرینان و مدیران ارشد مهاجر میل به بازگشت احتمالی به کشور را دارند و این میزان برای مدیران میانی ۲/ ۱۳ درصد، کارکنان ۳/ ۱۳ درصد، پزشکان ۲۳ درصد و دانشجویان و فارغ‌التحصیلان ۶/ ۹ درصد بوده است.

صلواتی با بیان اینکه موضوع مهاجرت چندان در ایران جدی گرفته نمی‌شود در مورد بازگشت ایرانیان به کشور گفت:

ما فرصت نگهداشت افراد را از دست داده‌ایم و باید بر روی بخش بازگشت تمرکز کنیم. این در حالی است که شرایط و زیرساخت استفاده از تخصص و مهارت‌های آنها در کشور فراهم نیست.

به گفته رئیس رصدخانه مهاجرت، پیش از این، روسیه مقصد دانشجویان نبوده ولی اکنون به مقاصد مهاجرت دانشجویان اضافه شده است. در گذشته انگیزه تحصیلی، بورسیه تحصیل و رشته‌ها و عوامل تکنیکی عامل پیشران مهاجرت دانشجویان بوده ولی اکنون این عوامل کمرنگ شده و عوامل رانشی غالب شده است. از جمله عوامل رانشی می‌توان به موضوعات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ناامیدی اجتماعی اشاره کرد.

صلواتی گفت:

سن مهاجرت در حال کاهش است. اکنون خانواده‌ها با اعزام فرزندان به خارج از کشور امید دارند تا خود نیز به فرزندان‌شان ملحق شوند در حالی که در مورد افزایش مهاجرت‌ها به مسوولان هشدار می‌دهیم، آنها شیوه‌هایی که بازدارنده نیست را به کار می‌برند. به عنوان نمونه افزایش هزینه آزادسازی مدرک موجب می‌شود که جوانان دیگر به دانشگاه نروند.

به گفته رئیس رصدخانه مهاجرت ایران از۴۰ نوع بلایای طبیعی در سطح جهان ۳۱نوع آن در ایران اتفاق می‌افتد. در چنین شرایطی ۹۳درصد از کل کشور درگیر نوعی از خشکسالی است که می‌تواند عاملی برای کوچ و جابه‌جایی باشد. در سال ۲۰۲۱ جمعیتی معادل ۴۱ هزار نفر بر اثر تغییرات اقلیمی کوچ کرده و جابه‌جا شده‌اند.

طبق تحلیل یافته‌های سال ۲۰۱۸ گالوپ میل به بازگشت در میان مهاجران ایرانی یک درصد است که در مقایسه با میانگین جهانی هفت درصد، فاصله قابل توجهی دارد.

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان