مذاکرات وین به زودی از سر گرفته می‌شود | اسپادانا خبر
 
 
چهارشنبه، 5 ارديبهشت 1403 - 15:57

مذاکرات وین به زودی از سر گرفته می‌شود

شماره: 18395
Aa Aa

آنچه باید حل و فصل شود مسائل مربوط به اجرا، ضمانت‌ها، وضعیت سپاه پاسداران است| در زمانی خاص روسیه به شدت با این توافق مخالف بود.

امیر عبدالهیان در گفتگوی خبری مشترک با بورل؛
 مذاکرات وین به زودی از سر گرفته می‌شود

حسین امیر عبدالهیان، وزیر امور خارجه ایران بعد از چهار ساعت گفت‌وگو و رایزنی با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران و در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک گفت:

گفت‌وگوهای امروز طولانی و مثبت بوده و به زودی مذاکرات وین از سر گرفته می‌شود.

به گزارش اسپادانا خبر، او ادامه داد:

گفت‌وگوهای طولانی و مثبتی در مورد همکاری های ایران و اتحادیه اروپا داشتیم. ما در عرصه سیاست خارجی خود به دنبال روابط متوازن هستیم و در این روابط اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی از جایگاه مهمی برخوردار هستند. به دنبال این هستیم که روابط خود را با کشورهای مختلف قاره اروپا گسترش دهیم. مناسبات تجاری موجود بین ایران و کشورهای اروپایی در تراز ظرفیت‌های موجود بین ایران و کشورهای اروپایی نیست و امیدواریم این روابط را در جریان گفت‌وگوهای دو جانبه با کشورهای اروپایی و همچنین در قالب اتحادیه اروپا گسترش دهیم و شاهد رشد مناسبات در این حوزه باشیم.

امیر عبدالهیان با بیان اینکه در این نشست در ارتباط با موضوع مذاکرات وین برای رفع تحریم‌ها نیز گفت‌وگو و رایزنی کردیم گفت:

آقای بورل چندی پیش این موضوع را مطرح کرده بودند که چگونه می‌توانیم از بن‌بست به وجود آمده بعد از صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام، خارج شویم و کار را دنبال کنیم. ما همواره تاکید کرده‌ایم که ایران از مسیر دیپلماسی و گفت‌وگوهای عزتمند و مبتنی بر نتیجه استقبال می‌کند. در همین چهارچوب از آقای بورل دعوت کردیم که به تهران سفر کند تا از نزدیک تمام ابعاد قضیه با حضور تیم‌های مذاکراتی دنبال شود. در این ارتباط گفت‌وگوهای مفصل، عمیق و دقیقی داشتیم. در خصوص مطالبات ایران صحبت کردیم و تاکید کردیم که آمادگی داریم که در روزهای آینده مذاکرات را از سر بگیریم.

امیرعبدالهیان افزود:

آنچه که برای ایران مهم است این است که نفع کامل اقتصادی از توافقی که در سال 2015 ایجاد شده به دست بیاورد و چرخه انتفاع اقتصادی ایران از این توافق کامل شود. هر موضوعی که بتواند نفع کامل اقتصادی ایران از احیای برجام را تحت تاثیر قرار دهد از نظر ایران قابل قبول نخواهد بود. امیدواریم طرف آمریکایی این بار واقع بینانه و منصفانه در مسیر مذاکرات و رسیدن به نقطه پایانی توافق اقدامات مسئولانه انجام دهد و به تعهداتش عمل کند.

امیر عبدالهیان با بیان اینکه در ارتباط با آخرین وضعیت اوکراین گفت‌وگو و تاکید کردیم که از نظر ایران جنگ راه حل نیست افزود:

در مورد آخرین تحولات افغانستان نیز رایزنی و گفت‌وگو کردیم.

او گفت:

همچنین در این نشست در ارتباط با موضوع یمن صحبت و بر ضرورت ادامه آتش‌بس و رفع محاصره یمن تاکید داشتیم.

وزیر خارجه ایران با بیان اینکه در این نشست در مورد آخرین تحولات سوریه و همچنین موضوع فلسطین گفت‌وگو کردیم افزود:

در مورد همکاری ها در حوزه انرژی، مبارزه با تروریسم، مواد مخدر، موضوع مهاجرت مهاجران افغانستانی که در ایران هستند و مسائل کنسولی از جمله مسائل کنسولی ایرانیان اروپا گفت‌وگو کردیم. من در این نشست گزارشی از رایزنی اخیرم با آقای لاورف وزیر خارجه روسیه به آقای جوزپ بورل ارائه کردم.

جوزف بورل، نماینده عالی سیاست خارجی و امور امنیتی اتحادیه اروپا نیز گفت:

هدف اصلی سفر من شکستن بن‌بست برجام و کم کردن تنش ها است. قرار است مذاکرات برجام را در روزهای آینده و به سرعت آغاز کنیم.

بورل تاکید کرد: ما به عنوان هماهنگ کننده برجام در ماه مارس پیشنهاداتی را مطرح کردیم و یک سری متن و سوالاتی بود که قرار بود ایران و آمریکا آن را پاسخ بدهند و قرار شد مذاکرات متوقف بشود تا این سوالات پاسخ داده شود اما قرار نبود سه ماه متوقف بشود. امروز باید مذاکرات از سر گرفته شود و این تصمیمی است که در تهران و واشینگتن گرفته شده است.

او اظهار داشت:

بعد از سفر من، مذاکرات وین آغاز می‌شود و تیم من در آنجا خواهند بود. رسیدن به توافق برای کل دنیا و جهان مهم است چراکه ما از ماه فوریه در دنیای دیگری زندگی می‌کنیم و جنگی بین روسیه و اوکراین آغاز شده و اگر در چنین فضایی توافق تاریخی ما به نتیجه برسد بسیار مهم است.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که محل برگزاری مذاکرات میان ایران-اتحادیه اروپا و آمریکا شهر وین نخواهد بود:

«گفت‌وگوهای بین ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا در وین انجام نخواهد شد چون گفت‌وها در فرمت ۱+۴+آمریکا انجام نمی‌شوند.» مذاکرات احتمالاً «در جایی نزدیک‌تر به خلیج فارس» و به عبارت مشخص‌تر «در یک کشور حاشیه خلیج فارس» برگزار خواهد شد.

وی افزود:

مذاکرات متوقف شد بود و هیچ چشم‌اندازی برای از سرگیری وجود نداشت اما به لطف این گفتگوها در روزهای آینده دوباره با تماس‌های نزدیک بین ایالات متحده و ایران مذاکرات آغاز می‌شود. این یک خبر خوب است. و بیایید امیدوار باشیم که این امر دوباره برجام را روی ریل می آورد. آنچه باید حل و فصل شود مسائل «مربوط به اجرا، ضمانت‌ها، وضعیت سپاه پاسداران» است. در زمانی خاص روسیه به شدت با این توافق مخالف بود زیرا مطمئناً ایران به بازار نفت می آمد و منبع جایگزین نفت را ارائه می کرد اما پس از تماس‌هایی که خود ایرانی‌ها با روس‌ها داشتند،روسیه مخالفتشان را نسبت به توافق پس گرفتند. اگر فضا همینطوری ادامه پیدا کند و دوربین های آژانس همچنان برای یک هفته یا دو هفته ی دیگر خاموش باشد بازی تمام می شود. بنابراین، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کنترل آنچه در برنامه اتمی ایران اتفاق می‌افتد را از دست خواهد داد و ما نمی‌توانیم دوباره پشت میز بنشینیم.

بورل گفت:

درمورد اینکه چه زمانی توافق نهایی منعقد خواهد شد نمی‌توانم تاریخ دقیقی را بگویم. بیایید ببینیم هفته آینده چه اتفاقی می‌افتد. باید فضای جلسه بعدی بحث را ارزیابی کنم. نمی‌توانم پیش‌بینی کنم. من از حسن نیت طرف ایرانی قدردانی می کنم. طرف آمریکایی نیز حسن نیت دارد اما من هنوز نمی دانم که آیا هر دو قادر خواهند بود بر مشکلات سیاسی خود غلبه کنند یا خیر زیرا اکنون ما از مشکلات سیاسی صحبت می کنیم.

او گفت:

بین ایران و آمریکا گفت‌وگوی مستقیمی انجام نخواهد شد:

«ایران و آمریکا به صورت مستقیم گفت‌وگو نخواهند کرد بلکه من و تیمم من به عنوان هماهنگ‌کننده گفت‌وگوها را تسهیل خواهیم کرد.»

  •  

او در توییتر نیز نوشت:

سفرم به تهران یک هدف عمده دارد؛ دادن نیروی محرکه‌ای جدید به مذاکرات و بازگرداندن توافق هسته‌ای(برجام) به مسیر خود. سه ماه از وقتی مذاکرات را متوقف کردم گذشته است. ما باید رویه فعلی گسترش تنش‌ها را از بین ببریم و کارمان را سرعت ببخشیم. باید الان توافق را نهایی کنیم. در دیدار با حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران توافق کردیم که مذاکرات میان ایران و آمریکا در روزهای آتی با تسهیل‌گری تیم من از سر گرفته شود تا آخرین مسائل باقی‌مانده را حل کنیم. روابط دوجانبه ما پتانسیل شگرفی دارند اما بدون یک برجام فعال نمی‌توانیم روابطمان را گسترش دهیم. موضوعات حیاتی دیگری را هم مطرح کردم مانند بازداشت آزاردهنده شهروندان اتحادیه اروپا در ایران و خواستار آزادی آن‌ها شدم.

  •  

جوزپ بورل، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با علی شمخانی نماینده رهبر انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز دیدار و گفتگو کرد.

 

222

شمخانی در این دیدار با اشاره به رویکرد اتحادیه اروپا در زمینه مبارزه با تروریسم، دفاع از حقوق بشر، تامین امنیت انرژی و تحکیم امنیت پایدار در نظام بین‌الملل گفت:
جمهوری اسلامی ایران بر اساس راهبرد ثابت خود و با صرف هزینه‌های مادی و انسانی قابل توجه اقدامات کم نظیری را در حوزه‌های ذکر شده به انجام رسانده که منافع آن متوجه جهانیان به‌ویژه شهروندان اروپایی بوده است.

وی با انتقاد از کم توجهی اروپا به نقش سازنده ایران در ایجاد امنیت پایدار در منطقه و نظام بین‌الملل افزود:

متأسفانه روابط راهبردی اروپا با برخی کشورهایی در حال توسعه است که مظهر شر، ناامنی و تروریسم دولتی در جهان هستند.

شمخانی با اشاره به بدعهدی آمریکا و خروج غیرقانونی این کشور از برجام که موجب افزایش بی اعتمادی مردم ایران به غرب و آمریکا شد اظهار داشت:

ما ضمن آن‌که به همه تعهداتمان در برجام عمل کردیم هیچگاه از میز مذاکره خارج نشدیم و اکنون نیز به دنبال توافقی قوی، پایدار و قابل اتکاء هستیم.

وی بدعهدی آمریکا و بی عملی اروپا در برجام را تجربه‌ای تلخ برای مردم ایران عنوان کرد:

اقدامات جبرانی ایران در بخش هسته‌ای صرفا واکنشی قانونی و عقلانی به یکجانبه گرایی آمریکا و انفعال اروپا بوده و تا زمانی که رویه غیر قانونی غرب تغییر نکند ادامه خواهد داشت.

شمخانی رفع تحریم‌های غیرقانونی و تحقق انتفاع اقتصادی همه‌جانبه و پایدار را هدف ایران از ورود به مذاکرات وین عنوان کرد:

توافقی که دو اصل ذکر شده را با ارائه تضمین قابل اتکاء از سوی آمریکا و اروپا تامین نکند هیچ مطلوبیتی برای ایران ندارد.

وی رفتارهای ضدو نقیض آمریکا در میانه مذاکرات و چسبندگی واشینگتن به ابزارهای تهدید و تحریم که تداوم سیاستهای فشار حداکثری ترامپ است را از عوامل مهم طولانی شدن مذاکرات و به نتیجه نرسیدن آن عنوان کرد و گفت:

با کشوری که سخت‌ترین شرایط تحریمی را با مقاومت جانانه و همدلی و پشتیبانی مردم پشت سر گذاشته نمی‌شود با زبان زور سخن گفت.

جوزپ بورل نیز در این ملاقات با اشاره به شرایط بین‌المللی پس از جنگ اوکراین و ضرورت تلاش همه‌جانبه برای ایجاد امنیت پایدار در جهان گفت:

احیای برجام در شرایط کنونی می‌تواند دستاورد امنیتی بسیار مهمی در نظام بین‌الملل تلقی شود.

وی با انتقاد شدید از سیاستهای ترامپ که با خروج یکجانبه از برجام این توافق بین‌المللی را تا مرز نابودی پیش برد اظهار داشت:

برای دستیابی به توافقی خوب همه طرفها باید نگاهی رو به آینده داشته باشند.

بورل با اشاره به گفتگوی خود با مقامات آمریکایی پیش از سفر به تهران اظهار داشت:

دولت بایدن به دلایل مختلف به دنبال دستیابی به توافق برای احیای برجام است.

مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ملاحظات جمهوری اسلامی ایران را با توجه به تجربیات گذشته در زمینه اخذ تضامین برای اطمینان از پایدار بودن توافق جدید قابل درک عنوان کرد و گفت:

من به عنوان هماهنگ کننده مذاکرات در تلاش هستم که دیدگاههای طرفین را متناسب با مقدورات سیاسی و فنی برای شکل گیری توافق به یکدیگر نزدیک کنم.

 

 

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان