ایران به سوالات آژانس پاسخ قانع کننده نداده است | اسپادانا خبر
 
 
چهارشنبه، 5 ارديبهشت 1403 - 0:07

ایران به سوالات آژانس پاسخ قانع کننده نداده است

شماره: 18099
Aa Aa

تا زمانی که ایران توضیحات معتبری برای حضور ذرات اورانیوم در تورقوزآباد، ورامین و مریوان ارائه نکند آژانس نمی‌تواند صحت اعلامیه های ایران را تائید کند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس در نشست شورای حکام؛
ایران به سوالات آژانس پاسخ قانع کننده نداده است

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌الملل انرژی اتمی در نشست شورای حکام گفت که ایران به سوالات آژانس در زمینه یافت شدن آثار اورانیوم در برخی مناطق اعلام نشده از سوی این کشور پاسخ قانع کننده نداده است.

به گزارش اسپادانا خبر، وی اظهار داشت که گزارش اخیر او درباره راستی‌آزمایی و بازرسی در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد فعالیت‌های مرتبط آژانس در چند ماه گذشته را پوشش می‌دهد.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ادامه داد:

تا ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ آژانس اجرای تعهدات هسته‌ای ایران تحت برجام را راستی‌آزمایی و بازرسی کرد. با این حال، از آن تاریخ، این فعالیت‌ها به‌طور جدی تحت تأثیر تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات مرتبط هسته‌ای خود تحت برجام از جمله پروتکل الحاقی قرار گرفته است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی با اشاره به توافق اسفند ماه گذشته درباره فعالیت‌های هسته‌ای در مکان‌های اعلام نشده در ایران ادعا کرد که تهران «توضیحاتی ارائه نکرده است که از نظر فنی در رابطه با یافته های آژانس در سه مکان اعلام نشده در ایران معتبر باشد. همچنین ایران مکان یا مکان‌های فعلی مواد هسته‌ای و یا تجهیزات آلوده به مواد هسته‌ای را که در سال 2018 از تورقوزآباد منتقل شده است به آژانس اطلاع نداده است.»

وی مدعی شد:

تا زمانی که ایران از لحاظ فنی توضیحات معتبری برای حضور ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در تورقوزآباد، ورامین و مریوان ارائه نکند و آژانس را از همه مکان‌های فعلی مواد هسته‌ای و یا تجهیزات آلوده مطلع نکند این سازمان نمی‌تواند صحت و کامل بودن اعلامیه های ایران ذیل موافقتنامه جامع پادمان را تائید کند. بنابراین مسائل پادمان مربوط به این سه مکان باقی مانده است. آژانس مانند گذشته برای اینکه در موقعیتی باشد که تضمین دهد برنامه هسته‌ای ایران منحصراً صلح‌آمیز است، آماده است تا بدون تأخیر مجدداً با ایران برای حل این مسائل تعامل کند.

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت:

آنچه رخ داده است نشان می دهد که ما و ایران به همکاری و شفاف سازی و توضیح درخصوص برخی امور نیاز داریم. ایران برنامه هسته ای بلندپروازانه دارد و به نفع این کشور است که با ما همکاری کند و درخصوص امور مبهم توضیح دهد. چیزی که ایران به ما داده است کافی نیست و باید توضیحات لازم را ارائه دهد. هیچ‌کس تمایل ندارد که همکاری بیشتر ایران و آژانس از بین برود و تصمیم‌گیری درباره قطعنامه شورای حکام علیه ایران به کشورهای عضو شورای حکام بستگی دارد.

وی در خصوص سفر چند ماه پیش خود به ایران گفت:

«ما باید این مسئله را به رسمیت بشناسیم که به نتیجه دلخواه دست پیدا نکردیم و فکر می‌کنم که گزارش من کاملاً با عکس روشن و واضح بود. من تلاش کردم که در گزارش شفافیت داشته باشم و کاملاً واضح و مشخص است که به چه دلیل ما معتقدیم که آن چه که به ما گفته شد از نظر فنی معتبر نبوده است و اطلاعات مورد نظر ارائه نشده است».

گروسی با تأکید بر لزوم ادامه مذاکرات ایران و آژانس ادامه داد:

قطعاً تا زمان روشن شدن این موضوعات باید به مذاکرات با ایران ادامه دهیم. راه دیگری برای صادق بودن وجود ندارد.

  •  

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز سه‌شنبه در کنفرانسی خبری نیز گفت:

درصورتی که ایران همکاری خود با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را محدود کند قطعا باعث "بدتر شدن" شرایط می‌شود.

وی در پاسخ به سوالی درباره حمله به تاسیسات هسته‌ای در ایران گفت:

من به طور راسخ هرگونه اقدام خشونت‌آمیز در هرجا و توسط هرکسی را محکوم می‌کنم.

  •  

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در گفت‌وگویی تلویزیونی درباره نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و احتمال صدور قطعنامه علیه ایران در این نشست خاطرنشان کرد:

پیشداوری نمی‌کنیم ولی متناسب با اقدامی که بیفتد پاسخ‌های خود را خواهیم داد.

وی درباره ارسال پیش نویس قطعنامه به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اظهار داشت:

نشست فصلی شورای حکام آژانس در حال برگزاری است و چند روز ادامه خواهد داشت. به صورت معمول دو موضوع پادمانی مربوط به ایران و گزارش اجرای برجام که به صورت فصلی ارائه می‌شود در دستورکار بوده است البته موضوعات دیگری هم در دستورکار است.

متأسفانه مدیرکل آژانس گزارشی را به صورت شتاب‌زده ارائه کرده که پیش از این‌که منتشر کند در پارلمان اروپا همین موارد را قبلا یک بار دیگر گفته بود و همان موقع نیز جمهوری اسلامی ایران موضعی گرفت و اعلام کرد که با توجه به این‌که هنوز دور سوم رایزنی‌ها انجام نشده، جمع‌بندی مدیرکل در پارلمان اروپا حاکی از این است که انگار از قبل تصمیمی گرفته شده که گزارش جهت گیری خاصی را داشته باشد. گفته شده این گزارش دقیق نیست و صریح و روشن گفتیم که این گزارش به تمامی اقدامات و پاسخ‌هایی که ایران با دقت و به صورت فنی ارائه کرده است بی اعتناست و دقیق نیست. از پنجم مارس ۲۰۲۲ و نیمه اسفند تا امروز سه دور نشست داشتیم و یک بار هم به صورت مکتوب نظرات و پاسخ‌های خود را ارائه کردیم. این گزارش علاوه بر این که دقیق نیست و بی اعتنا به اقدامات ایران است سعی می‌کند یک روایت شاذ و بعیدی را در خصوص برنامه‌های ما جا بیندازد که بیشترشان بر اساس موارد ادعایی است که معلوم است رد پای رژیم جعلی صهیونیستی در آن وجود دارد. وزیر امور خارجه اعلام کرده که ما به هیچ وجه نه این گزارش را قبول داریم و نه اقدام این سه کشور اروپایی به همراه آمریکا که برخلاف دیپلماسی و آنچه در جریان است تلاش می‌کنند قطعنامه‌ای را ارائه کنند. ما نه تنها این قطعنامه را سازنده نمی‌دانیم بلکه تصور ما این است که هم در مسیر کل همکاری‌های ما با آژانس و هم مذاکرات ما اثرات منفی خواهد داشت و بانیان این قطعنامه باید بدانند هر چقدر هم این قطعنامه را شکلی معرفی کنند از نظر ما مردود است و از همه اعضای شورای حکام خواستیم مراقب نیات رژیم صهیونیستی و بانیان قطعنامه باشند و به این قطعنامه رای منفی بدهند تا پنجره‌ای که ایران برای دیپلماسی ایجاد کرده در مسیر خودش باز بماند.

او درباره مخالفت روسیه و چین با این قطعنامه و ارزیابی از نشست شورای حکام گفت:

البته رویه‌های آژانس و شورای حکام مشخص است که به چه سمتی خواهد رفت. ۳۵ عضو شورای حکام نظرات خود را اعلام خواهند کرد و ایران هم به عنوان ناظر صحبت و نظرات خود را اعلام خواهد کرد. موضوعات دیگری هم در دستورکار است. امیدواریم با توجه به آنچه گفته شده سه کشور اروپایی و آمریکا از مسیر اشتباهی که در این خصوص آغاز کردند عقب نشینی کنند و الا قطعا هم چین و هم روسیه و هم آنچه ایران گفته مبنی بر مخالفت است و اگر موضوع به رای گیری گذاشته شود رای منفی این دو کشور و احتمالا کشورهای دیگر به چه سمتی کل این موضوع را خواهد برد.  آنچه مهم است این است که اصل این ماجرا که مردود هم هست، اثرات وضعی بر همکاری‌های ایران با آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی که بعد از بیانیه مشترک پنج مارس آغاز شده، خواهد داشت و همچنین بر روند مذاکرات وین که تاثیر و تأثر متقابلی از هم دارد اثر خواهد گذاشت.

وی درباره عواقب تصویب قطعنامه در شورای حکام آژانس بین‌‌المللی انرژی اتمی نیز بیان کرد:

ما در بعد فنی به عنوان یکی از اعضای اولیه امضا کننده ان.پی.تی تا به امروز سعی کردیم در چارچوب پادمان دسترسی‌های مناسب را بدهیم. همکاری‌هایی را فراتر از پادمان داشتیم و براساس فهم متقابل و براساس بیانیه‌های مشترکی که بین دو طرف امضا شده است. همچنین در حوزه گفت‌وگوها در وین مسیرهای متفاوتی را طی کردیم. اجازه دهید منتظر نتیجه شورای حکام طی چند روز آینده باشیم. احتمالا سه شنبه یا چهارشنبه موضوع ایران بحث خواهد شد و بعد متناسب با آن پاسخ را خواهیم داد.

  •  

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران هم در گفت‌وگو با شبکه الجزیره گفت:

پاسخ‌هایی که تاکنون به سوالات آژانس بین المللی انرژی اتمی داده‌ایم دقیق بوده است. مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اراده جدی برای "قانع کننده" توصیف کردن پاسخ های ما ندارد. آژانس بین المللی انرژی اتمی به گزارش های اطلاعاتی دشمنان ما و در راس آن ها اسرائیل استناد می کند. قطعنامه‌ای که برخی در شورای حکام برای رسیدن به آن تلاش می کنند اوضاع جدیدی را به‌وجود نخواهد آورد. آژانس باید نفوذ سیاسی در داخل خود را متوقف کند و به قوانین پایبند باشد.

او گفت:

آژانس بین المللی انرژی اتمی از هدف قرار دادن سایت های ما انتقاد نکرد و این یک پرسش بزرگ است. سلاح هسته ای در راهبرد ما جایی ندارد و چیزهایی که مطرح می شود تنها اتهامات مغرضانه است. سهم ما از انرژی جهانی تنها 3 درصد است و 25درصد فعالیت بازرسان آژانس در خاک ما انجام می شود. تصمیم غنی سازی اورانیوم 90 درصد منوط به تصمیمات مسئولان مربوطه است. ما تصمیم غنی سازی اورانیوم را تنها برای تحریک کردن اتخاذ نمی کنیم. دستیابی آژانس به فیلم‌ها و ضبط ویدیویی منوط به سرنوشت توافق است. ما بدون توجه به نتیجه توافق به فعالیت های مسالمت آمیز هسته ای خود ادامه می دهیم. ما آماده پایبندی به توافق هسته ای هستیم به شرطی که طرف های دیگر به تمام بندهای توافق پایبند باشند.

نسخه PDF نسخه چاپی ارسال به دوستان