با آمریکا گفتگوی غیر مستقیم داریم
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر به ژاپن و در نشست خبری با رسانههای این کشور گفت:
جنگ راه حل بحران اوکراین نیست.
به گزارش اسپادانا خبر و به نقل از ایسنا، او گفت:
ما از ابتدای جنگ در اوکراین تلاشهایی را در عالیترین سطح برای توقف جنگ و انجام گفتوگو برای حل این بحران در دستور کار قرار دادیم و در این ارتباط اقدامات فعالانهای را به عمل آوردیم. ما ناتو و تحریکات ناتو را از ریشههای اصلی جنگ اوکراین میدانیم اما به تلاشهای خود برای توقف جنگ و تمرکز طرفین بر راه حل سیاسی جهت پایان یافتن این بحران ادامه میدهیم.
وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع برجام و مذاکرات رفع تحریمها گفت:
گفتوگو و مذاکراتی که با تلاش و میانجیگری اتحادیه اروپا و آقای بورل انجام شد ناظر به بازگشت تمامی طرفین به تمام تعهداتشان در برجام است.
وی در ارتباط با موضوع تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا نیز گفت:
تبادل زندانیان یک موضوع انسانی است و ما در این خصوص گفتگوهای غیر مستقیمی را از سال گذشته با طرف آمریکایی داشتهایم.
او بیان کرد:
در استراتژی رئیس جمهور کشورم در عرصه سیاست خارجی نگاه به آسیا از اولویتهای اساسی ایران است و در همین چهارچوب توسعه مناسبات با کشور دوست ژاپن مورد توجه جدی ما است.
وی با بیان اینکه ارتباطات بین دو ملت و همچنین ۹ دهه ارتباط دیپلماتیک دو کشور پشتوانه قوی برای گسترش مناسبات و همکاریهای دو کشور است گفت:
ما همواره ارزیابی مثبتی نسبت به مردم، تمدن و تاریخ ژاپن داریم و با توجه به تحولات مثبتی که در غرب آسیا در جریان است، ژاپن میتواند نقش سازندهای را در منطقه ایفا کند. تهران و توکیو میتوانند در این چهارچوب همکاریهای نیرومندی با یکدیگر داشته باشند.
امیر عبداللهیان گفت:
ایران طولانیترین سواحل را در خلیج فارس و دریای عمان دارد. امروز کشورهای منطقه از آمادگی و اراده لازم برای تامین امنیت منطقه و امنیت انرژی در این حوزه جغرافیایی برخوردارند و طبعاً انتظار داریم که امنیت جمعی در منطقه با توان و ظرفیت خود کشورهای منطقه تامین شود و این انتظار وجود دارد که ژاپن نیز از این سیاست حمایت کند.
او در پاسخ به سوالی در ارتباط با همکاریهای ایران و روسیه نیز گفت:
ما در ایران در حوزه استقلال سیاسی، شعار و الگوی «نه شرقی و نه غربی» را پیگیری میکنیم اما در چارچوب منافع ایران با کشورهای غربی و شرقی تعاملات و همکاری داشته و خواهیم داشت. روسیه یکی از همسایگان شمالی ایران است و ما در چهارچوب حقوق بینالملل در حوزههای تجاری، اقتصادی، گردشگری و سایر حوزهها همکاریهای متنوعی با روسیه داریم و طبعاً موضوع همسایگی نیز ظرفیت بیشتری را برای پیگیری این سیاست ایجاد کرده است.
وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با ادعاهای اوکراین و غرب مبنی بر ارسال پهپاد از سوی ایران به روسیه جهت استفاده مسکو از این پهپادها در جنگ اوکراین اظهار داشت:
ما در جمهوری اسلامی ایران از توان دفاعی قوی و تکنولوژی بالایی برخوردار هستیم و ما از این توان دفاعی برای تامین حداکثری امنیت کشور و امنیت منطقهمان استفاده میکنیم. ما در حوزههای مختلف دارای روابط با روسیه هستیم. در طول سالهای گذشته یکی از ابعاد همکاریهای ما همکاریهای دفاعی بوده است اما ما هیچگاه برای به کارگیری پهپاد ایرانی و یا سلاح ایرانی در جنگ اوکراین امکاناتی را در اختیار مسکو قرار ندادهایم. روسیه خود یکی از تولید کنندگان و صادر کنندگان سلاح در جهان است. من امروز گزارشی را در یکی از رسانههای ژاپنی مطالعه میکردم که تاکید میکرد که بخش عمدهای از سلاحهای استفاده شده در اوکراین سلاحهای آمریکایی و غربی است. ما هیچگونه پهپادی برای استفاده در جنگ اوکراین در اختیار هیچ طرفی قرار ندادهایم. سال گذشته شخصا از وزیر خارجه اوکراین خواستم که اگر در ارتباط با ادعاهای خود اسنادی در اختیار دارند آن را به مقامات نظامی کشورم ارائه دهند. در همان مقطع با وزیر امور خارجه اوکراین توافق کردیم که هیئت نظامی ایران به ورشو لهستان سفر کند و در آنجا با مقامات نظامی اوکراین در این ارتباط دیدار کند، هیئت نظامی ما وارد ورشو شد اما طرف اوکراینی در محل ملاقات حاضر نشد. در همان زمان به وزیر خارجه اوکراین زنگ زدم و در تماس تلفنی به او گفتم که مطمئن شدم که هیچ سندی در ارتباط با ادعاهایی که مطرح میکنید در اختیار شما نیست و اتهاماتی که به ایران در این زمینه میزنید کاملاً غلط و نادرست است. مجدداً با وزیر خارجه اوکراین توافق کردیم که نیروهای نظامی ایران و اوکراین در کشور عمان با یکدیگر دیدار کنند. در این دیدار نیز هیچ سند قابل قبولی از طرف اوکراینی در مورد ادعاهای مطرح شده ارائه نشد. مجددا قرار شد که طرف اوکراینی بار دیگر اسناد خود را بررسی کند و در نشست دیگری با طرف ایرانی موضوع را مورد بررسی قرار دهد. ما در این مدت بارها پیگیری کردیم که این نشست برگزار شود اما طرف اوکراینی در دور جدیدی از این گفتگوها تاکنون حاضر نشده است. ما مخالف تسلیح هر یک از طرفهای جنگ اوکراین هستیم و معتقدیم تداوم ارسال گسترده سلاحهای آمریکایی و غربی عامل ناامنی و بیثباتی بیشتر است. جمهوری اسلامی ایران هیچگاه در کنار جنگ در اوکراین، افغانستان وسایر کشورها قرار نگرفته و نخواهد بود، آمریکا و غربیها باید اتهامات بیاساسی را که علیه ایران مطرح میکنند متوقف کنند.
او گفت:
فکر میکنم موضع مشترک ایران و ژاپن در مورد این بحران، توقف جنگ و تمرکز بر صلح است.
درباره موضوع لغو تحریمها با مقامات ژاپن گفتگو شد
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در توئیتر با بیان این که روابط دوستانه دو کشور قدمت دیرینه دارد نوشت:
گفتگوهای مفیدی درتوکیو با نخست وزیر، وزیرامورخارجه و وزیر بهداشت و رفاه اجتماعی ژاپن داشتم. آخرین وضعیت مناسبات دوجانبه، مسائل افغانستان، خليج فارس و اوکراین و لغو تحريمها محور گفتگو با مقامات عالی ژاپن بود.
نخستوزیر ژاپن در دیدار حسین امیرعبداللهیان مذاکرات سال گذشته خود با آقای رئیسی را مهم ارزیابی کرد و بر اهمیت مناسبات تهران و توکیو تاکید کرد.
کیشیدا از تحولات مثبت جدید در منطقه خلیج فارس ابراز خرسندی کرد و افزود:
توکیو از همکاری های منطقه ای در راستای ارتقاء امنیت پایدار حمایت می کند.
وی گفت:
ژاپن از احیای مذاکرات میان جمهوری اسلامی ایران و سایر طرفها برای اجرای کامل تعهدات برجامی حمایت می کند و آماده کمک به آن است.
نخستوزیر ژاپن همچنین از ادامه تعاملات مثبت میان آژانس بین المللی انرژی اتمی و جمهوری اسلامی ایران استقبال کرد.
طرفین در این دیدار تحولات مربوط مذاکرات رفع تحریمها و همکاریهای پادمانی کشورمان با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را نیز مورد گفتوگو قرار دادند.